IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в Близкия Изток предизвика ръст в цената на петрола

Погледите на пазарните участници се насочват към Либия, тъй като ситуацията в страната става все по-сложна

08:28 | 21.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Напрежението в Близкия Изток предизвика ръст в цената на петрола

Новата седмица започна с повишение в цената на петрола, като с основна заслуга за това е напрежението в Близкия Изток и Северна Африка. В няколко страни от двата региона се водят ожесточени протести срещу управляващите режими, което поражда опасения за сигурността на доставките и добива на петрол, съобщава Bloomberg.

Най-сериозна за момента изглежда обстановката в Либия, която според сина на лидера Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, е на прага на гражданска война. Насилие има и в Йемен и Бахрейн, а дори в Китай се формира недоволство, което води до призиви за промяна, но засега те остават само в интернет.

„Трябва да се притесняваме сериозно, тъй като всичко това може да се отрази на петрола, а ако имаме нов скок от 20 или 30 долара за барел, светът отново може да изпадне в рецесия”, предупреждава Бил Белчър от Mirae Asset Securities, цитиран от медиата.

Ситуацията в Либия засега изглежда най-притеснителна, тъй като тя е сред страните с най-големи петролни резерви в Африка. Дневният износ на Либия се равнява на около 8 на сто от потреблението в САЩ, посочват анализатори.

В първите часове за търговия от новата седмица цената на лекия суров петрол, търгуван на борсата в САЩ, се повишава с 1,4 на сто до 87,48 долара за барел.

Петролът от сорта брент пък добавя 1,1 на сто до 103,64 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Арабите са го закъсали с парите и търсят всякаква причина за да вдигнат цената на петрола. Протестите в региона могат дълго време да продължат, като се редуват страните, първо беше Египет, сега Либия, след това Сирия итн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още