IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между САЩ и Китай смъква петролните цени*

Въпреки първия от месеци седмичен ръст на броя на петролните платформи в САЩ не се очаква скорошно възстановяване

09:10 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Цените на петрола се понижиха в понеделник, тъй като нарастващите случаи на коронавирус и напрежението между Съединените щати и Китай накараха инвеститорите да погледнат към активите, смятани за сигурно убежище.

Цената на петрола от сорт Брент поевтинява с 10 цента, или 0,2%, до 43,68 долара за барел, докато американският суров петрол (WTI) поевтинява до 41,23 долара за барел, което е понижение с 0,2%, предава Ройтерс.

Спадът на цените следва огледалното негативно движение на по-широките финансови пазари в Азия на фона на опасенията за ескалиране на напрежението между двете най-големи икономики в света след затварянето на консулствата в Хюстън и Чънду през миналата седмица. Междувременно доказаните случаи на коронавирус по света надхвърлиха 16 милиона.

Все пак сортът Брент е напът да отчете четвърти пореден месечен ръст през юли, а WTI се очаква да поскъпне за трети месец, тъй като безпрецедентните съкращения на доставките от ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия, повишиха цените. Производството е спаднало и в Съединените щати.

Търсенето на петрол се подобри донякъде от дълбокия си срив през второто тримесечие, подкрепяйки цените, въпреки че пътят за възстановяване е неравномерен, тъй като възобновяването на блокадите в САЩ и други части на света ограничава потреблението.

„Пазарните участници изглежда са изнервени от възприемането на категорична позиция по отношение на пазара, като многото несигурност все още замъглява перспективите, когато става въпрос за търсене“, отбелязват анализаторите на ING в бележка до клиентите.

Инвеститорите също така следят и за въздействието на урагана Хана, който през уикенда се насочи към брега на Тексас, заплашвайки с бури Тексас и Мексико. Производителите на нефт и газ и рафинерите заявиха в петък, че не очакват бурята да засегне операциите им.

Възстановяването на цените на петрола от рекордно ниските нива, достигнати по-рано тази година, насърчи водещите световни производители да увеличат отново производството и износа.

Броят на работещите петролни платформи в САЩ се повиши през миналата седмица за първи път от март, след като производителите добавиха една инсталация, показват данните на Baker Hughes, което е знак, че спадът в производството на нефт в САЩ може да е достигнал дъното.

„Въпреки че вярваме, че активността на платформите е достигнала дъното, не очакваме скоро възстановяване при сегашните ценови нива“, поясняват от ING.

*Информацията е актуална към 9:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още