IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата саудитска минна компания планира да удвои добива на злато до 2020 г.

Намеренията са част от усилията на Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол, да диверсифицира икономиката си

16:34 | 24.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата саудитска минна компания Saudi Arabian Mining Co. планира да удвои добива на злато до 2020 г., както и да увеличи производството на други суровини – от алуминий до амоняк, съобщава Bloomberg. Намеренията са част от усилията на Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол, да диверсифицира икономиката си.

„Добивът на злато ще бъде 500 хил. тройунции до 2020 г. от около 200 хил. тройунции тази година“, заяви Халед ал Мудайфер, главен изпълнителен директор на Saudi Arabian Mining Co. 

Производството на алуминий чрез смесеното дружество с Alcoa Corp в САЩ има потенциала да се повиши до 1 млн. метрични тона от 760 хил. тона тази година посредством използването на рециклирани метали.

Властите в Рияд искат да насърчат растежа в миннодобивната индустрия, тъй като Саудитска Арабия планира да създаде повече работни места извън петролния сектор и да повиши приходите. Монархията планира минното дело да генерира 97 млрд. риала (26 млрд. долара) в икономиката до 2020 г. и в резултат на това да създаде 90 хил. работни места. Това се предвижда в специалната програма Визия 2030. Саудитска Арабия е богата на алуминий, фосфат, злато, мед и уран.

„Правителството изглежда склонно да продължава да развива сектора“, казва Мохамед Рамади, независим анализатор в Лондон и бивш преподавател в King Fahad University. „Изглежда има големи планове за компанията и сектора. Искат да привлекат повече частни инвеститори и свежи попълнения в сектора и да сложат край на държавното доминиране“, допълва той.

Компанията, позната и с името Ma’aden, е 50% държавна собственост, а останалите 50% се търгуват на борсата в Рияд. През последните пет години тя създаде 10 000 работни места и планира да разкрие още 3 000 в комплекса си за фосфати в северната част на страната. Само в проекта за алуминий работят 12 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още