IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за възстановяването продължават ралито на петрола*

Положителната картина обаче е помрачена, поне засега, от притесненията за разговорите във Виена между Техеран и световните сили

09:45 | 28.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола расте и в петък на фона на продължаващия оптимизъм за увеличаващото се търсене, начело с това в САЩ, което успява да компенсира притесненията за ръста на доставките след евентуално вдигане на санкциите от Иран.

Фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate поскъпват с 0,1% до 69,29 долара за барел, след като записаха най-високата си стойност при затваряне на сесия при американската търговия от октомври 2018 г., съобщава Bloomberg. С бързото възстановяване на американската икономика от пандемията все повече шофьори ръгват отново на път и резервите намаляват.

От своя страна цената на международния бенчмарк Брент се увеличава с 0,2% до 67,01 долара за барел.

Положителната картина обаче е помрачена, поне засега, от притесненията, че разговорите във Виена между Техеран и световните сили може да създадат условията за съживяване на ядреното споразумение и вдигане на санкциите срещу иранския петрол.

„Черното злато“ се готви да изпрати още един месец на ръстове в цената – четвърти от пет за годината. Възстановяването от пандемията е най-видимо в САЩ, Европа и Китай, въпреки че вирусът има нов пик в някои страни от Азия и Латинска Америка.

„Инерцията я има“, коментира Хауи Лий, икономист на Oversea-Chinese Banking Corp. Според него възстановяването в САЩ и Европа компенсира притесненията за състоянието на части от Азия. Пазарът ще може да абсорбира каквито и излишни количества да се появят, смята той.

Подпомогнатото от темпа на ваксиниране в САЩ търсене идва в навечерието на т. нар. шофьорски сезон в страната, който започва след предстоящия Ден в памет на загиналите във войните на 31 май. Данни от тази седмица показват, че запасите суров петрол и бензин намаляват, а шофьорите са изминали почти толкова междущатски мили, колкото и през 2019 г.

В същото време министрите от ОПЕК+ ще заседават на 1 юни за да направят преглед на световния пазар и своята политика. Според почти всички от допитаните анализатори в проучване на Bloomberg те ще ратифицират увеличение от 840 хил. барела на ден, предвидено за юли.

Иран може да добави 2 млн. барела петрол на ден към пазара, ако бъде постигнато споразумение със световните сили, коментира Лий. Според него това ще се отрази на цените, но няма да е достатъчно за по-продължителен спад.

*Информацията е актуална към 9 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още