IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико се съгласи да свие добива като част от договора с ОПЕК+

Понижението е по-малко от исканото, но от Кремъл посочват, че приемат сделката за договорена. От ОПЕК обаче засега няма потвърждение

18:06 | 10.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Мексико ще редуцира производството на петрол със 100 000 барела на ден като част от споразумението с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други големи производители за стабилизиране на петролните пазари, заяви президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор, цитиран от Wall Street Journal. 

Споразумението е постигнато по време на телефонен разговор четвъртък вечерта с президента на САЩ Доналд Тръмп, който се ангажира да намали добива на петрол в САЩ с още 250 000 барела на ден, за да компенсира Мексико. ОПЕК и други производители са били уведомени за споразумението.

Отделно в Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че президентът Владимир Путин приема сделката във формата ОПЕК+ за напълно договорена, определяйки я като „много положителна, съобщава Bloomberg.

Въпреки това делегати от ОПЕК посочват, че не са запознати с условията на споразумението, за което говори мексиканският лидер.

Ако конфронтацията между Мексико и ОПЕК наистина е решена, то това отваря път за завършек на историческите усилия за стабилизиране на петролните пазари след удара от коронавирусната криза и ценовата война между основните производители.

Решението на Мексико да отхвърли предложението за съкращение на местния добив с 400 хил. барела на ден заплашва да провали споразумението между световните петролни производители за премахване на 10 млн. барела на ден от глобалните пазари на фона на краха в търсенето и икономическия спад, причинен от пандемията от COVID-19.

От месец май Мексико ще намали производството си до 1,68 млн. барела на ден от средно 1,78 млн. барела през март, заяви Лопес Обрадор. ОПЕК и останалите производители искаха първоначално Мексико да свие количеството барели с 400 000, а след това 350 000. И при двата случая Мексико отхвърли предложението.

От встъпването си в длъжност през декември 2018 г. Лопес Обрадор и неговото правителство показват, че не са склонни да прибягват до съкращения, тъй като стремежът за увеличаване на производството на държавната петролна компания Petróleos Mexicanoscountry не успява да се осъществи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
be_google
преди 4 години
Важно е американските тарикати кога ще намалят производството с поне 30-40% и ще изпофалират....иначе заповядаха на много държави или им наложиха най-долни и нагли санкции. ФАЩ иска да е нет изпосител. Не успьяха превратите в Иран и Венецулеа. Само Либия и Сирия съсипаха като производители на петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още