IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексиканският президент одобри прекратяването на монопола в енергийния сектор

Чужди компании ще могат да извършват сондажи за петрол и газ за първи път от национализацията на сектора през 1938 г.

12:59 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мексиканският президент одобри прекратяването на монопола в енергийния сектор

Мексикански президент Енрике Пеня Нието ратифицира законовите поправки, които позволяват на чуждестранни компании да извършват сондажи за петрол и газ за първи път от национализацията на сектора през 1938 г.

Законът бе приет от Сената на Мексико на 13 декември, като бе подкрепен със стабилно мнозинство от сенаторите, припомня BBC.

По думите на президента реформата ще помогне на Мексико да привлече инвестиции, които ще дадат тласък на изпадналото в криза местно производство на енергийни суровини.

Опозицията от своя страна е на мнение, че ходът ще навреди на националните интереси.

Според законовите изменения частни фирми ще имат право да подписват договори за сондиране за нефт и газ с контролираната от държавата фирма Pemex.

"Това е началото на една нова история за нашата страна. Ние отворихме вратите за едно по-добро бъдеще за всички", отбеляза в реч Пеня Нието.

Добивът на петрол в Мексико намаля от 3,4 млн. барела на ден през 2004 г. до сегашните 2,5 млн. барела на ден.

През миналата седмица представителите на опозицията опитаха да стопират гласуването с всички възможни средства, включително натрупване на столове пред входа на сградата на Сената.

Законът бе приет с 24 гласа "За" от общо 32-те федерални субекта с право на вот (31 щата и един федерален окръг).

"През тази година ние, мексиканците, решихме да преодолеем митовете и табутата и да направим голяма крачка към бъдещето", посочи още президентът.

Пеня Нието встъпи в длъжност през декември 2012 г. Той обеща да преразгледа политиките за борба с наркотиците на своя предшественик Фелипе Калдерон, както и да даде тласък на икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още