IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Междуправителственото споразумение за "Турски поток" ще е готово през октомври

След това ще се съгласува пътната карта за проекта, съобщи руският енергиен министър

20:13 | 27.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Пътната карта за проекта “Турски поток” ще бъде съгласувана след подготвянето на междуправителствено споразумение. Това коментира пред журналисти в Алжир руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от информационната агенция ТАСС.

В момента се работи над документа, надяваме се скоро да получим всички необходими разрешителни, които трябва да бъдат и за изключителната икономическа зона, и за териториалните води, посочи министърът, предава БТА.

По-рано Новак съобщи, че през октомври 2016 г. се очаква да се постигне съгласуване и подписване на проекта на междуправителствено споразумение, както и за началото на работата по изграждането на първата отсечка от “Турски поток” след получаването на всички необходими разрешителни за строителството.

Тогава той добави, че страните са се споразумели за създаване на работна група, в рамките на която да бъде подготвен и съгласуван проектът за междуправителствено споразумение за строежа на най-малко една тръба по дъното на Черно море с възможно разширение до втора тръба.

”Газпром” вече получи първите разрешителни от турските власти в рамките на проекта “Турски поток”, позволяващи да започне строителството на газопровода. 

Днес руският премиер Дмитрий Медведев и турският му колега Бинали Йълдъръм са обсъдили енергийните проекти, включително и “Турски поток”, съобщават от руското правителство.

Разговорът е бил по инициатива на турската страна.

"Дмитрий Медведев и Бинали Йълдъръм са засегнали актуални въпроси, свързани с търговско-икономическото взаимодействие, изпълнението на големи съвместни проекти в сферата на енергетиката, включително строителството на АЕЦ "Аккую" и газопровода "Турски поток".

Премиерите на двете страни са обсъдили и графика на предстоящите двустранни контакти", допълва се в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още