IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медта с нов ценови рекорд, петролът остава над 91 долара*

Според анализатори на Credit Suisse цените на индустриалните метали ще се покачват и през следващата година

09:16 | 30.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Медта с нов ценови рекорд, петролът остава над 91 долара*

Цените на медта се повишиха до поредни рекордно високи нива на Лондонската метална борса днес, под влияние на оптимизма за възстановяване на световната икономика и търсенето през 2011 г.

Цените скочиха с 0,7% в днешната предварителна търговия, достигайки 9 466 долара за тон, което е нов ценови рекорд за медта, пише Bloomberg.

В края вчерашната редовна сесия медта се търгуваше за 9 400 долара спрямо 9 360 долара за тон в края на миналата седмица.

Цените на други индустриални метали, като алуминия, цинка и оловото, също се повишиха на металната борса в Лондон в сряда. В понеделник и вторник всички финансови пазари във Великобритания бяха затворени заради почивните дни след коледния уикенд.

Медта е поскъпнала с 28% през тази година и е на път да отбележи втория си пореден годишен ръст. Металът се използва широко във високите технологии, включително при производството на компютри и телекомуникационна техника, както и в строителството.

Анализатори на швейцарската банка Credit Suisse коментират пред Bloomberg, че цените на индустриалните метали ще се покачват и през следващата година. Според тях медта ще продължи да се търгува при рекордни нива заради ограниченото й предлагане.

Цената на алуминия се повиши с 2,1% до 2 462 долара за тон на борсата в Лондон вчера, докато цинкът поскъпна с 2,7% до 2 371 долара за тон.

Петролът продължава да се търгува при нива над 91 долара за барел за пета поредна сесия. Цената на американския лек суров петрол с доставка през февруари се повишава с 0,2% до 91,28 долара за барел в днешната предварителна търговия на Нюйоркската петролна борса.

Вчера котировките му се смъкнаха с 37 цента до 91,12 долара за барел. Петролът сорт брент се търгува междувременно с повишение от 0,1% срещу 94,25 долара за барел.

В началото на тази седмица американският лек суров петрол поскъпна до 91,88 долара, като отбеляза най-високите си ценови нива от октомври 2008 г. Цената му се е вдигнала с 15% от началото на тази година.

* Актуализирано към 9:15 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още