IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабен пожар в рафинерия на Exxon застрашава петролните пазари

Огънят е тръгнал от газопровод, засягайки първо една, а след това всички кули за дестилация в рафинерията Baton Rouge в щата Луизиана

09:23 | 13.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Голям пожар в петролна рафинерия Baton Rouge на американския енергиен гигант Exxon Mobil Corp. е избухнал в сряда, спирайки производството в петото по големина съоръжение на компанията в САЩ, съобщава Bloomberg.

Прекъсването на преработката в мащабния комплекс, който доставя горива от югоизточната част на САЩ до пристанището в Ню Йорк, ще потисне пазар, който вече усеща негативното влияние от разпространението на коронавируса. В същото време обаче инцидентът може да помогне за компенсиране на пренасищането с гориво в Мексиканския залив, където запасите достигнаха рекордни нива в края на януари. 

Пожарът в Baton Rouge е трети подобен инцидент в района на Мексиканския залив за Exxon за по-малко от година, като е предшестван от най-слабия отчет на компанията от близо четири години. Печалбите от нейния рафиниращ и химически бизнес намаляха с общо 6,5 млрд. долара през 2019 г., докато петролният гигант продължава с продажбите на активи и свива бюджета за командировките на своите служители, за да се предпази от финансова криза.

Цената на тежкия канадски суров петрол (битум) падна от своя четиримесечен връх след спирането на рафинерията в Baton Rouge, докато сортовете от бреговете на Мексиканския залив и Ню Йорк поскъпнаха. Потребителите можеха да почувстват въздействието на по-високите цени още в четвъртък сутринта.

Последният пожар е избухнал в газопровод, засягайки първо една, а след това всички кули за дестилация в рафинерията - които нагряват и разграждат суровия петрол на отделни продукти, посочват хора, запознати с операциите. В резултат на това други единици, като завода за каталитичния крекер и химическият завод, е трябвало да прекратят работата си.

Пожарът е потушен и няма пострадали, информират от Exxon. Операциите в рафинерията и химическия комбинат продължават, заяви говорителят Джереми Айкънбери. Съоръжението се намира по поречието на река Мисисипи на около 80 мили (129 км) северозападно от Ню Орлеанс, Луизиана. То може да преработва повече от 500 000 барела суров петрол на ден и представлява около 15% от капацитета за рафиниране на Луизиана.

Ценовата разлика между сортовете Western Canadian Select и West Texas Intermediate се увеличи до 16,85 долара за барел. Рафинерията Baton Rouge използва тежък суров сорт от Канада, добиван в полето Kearl от Imperial Oil Ltd., която е мажоритарна собственост на Exxon.

От началото на тази година американските рафинерии са обработвали средно около 16,5 млн. барела на ден суров петрол, показват данни на Администрацията за енергийна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още