IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Възможен е допълнителен спад на цените на петрола

Предлагането продължава да надвишава търсенето, налагайки „огромен натиск“ върху способността на петролната система ефективно да го усвои

12:09 | 19.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди във вторник, че е възможен допълнителен спад на цените на петрола, тъй като предлагането продължава да надвишава търсенето, налагайки „огромен натиск“ върху способността на петролната система ефективно да го усвои, съобщава CNBC.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижиха до 13-годишен минимум, търгувайки се за 29 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол също се търгуват на цена от около 29 долара за барел. Според Standard Chartered цените може да достигнат до 10 долара за барел, докато Goldman Sachs твърди, че би могло да спаднат до 20 долара.

На срещата си за определяне на политиката през декември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да не намалява производствената си квота от 30 млн. барела на ден, след като лидерът Саудитска Арабия продължи стратегията си за запазване нивото на добива, за да понижи още цените, изкарвайки от пазара по-малки енергийни играчи с по-високи производствени разходи.

Цените, вече поели по траектория рязко надолу, се понижиха още в понеделник, след като санкциите срещу производителя на петрол и член на ОПЕК Иран бяха вдигнати. Решението засили перспективата за още повече предлагане, след като страната вече повиши производството си.

„Има значителни несигурности около качеството и количеството на петрол, който Иран може да предложи на пазара в краткосрочен план“, отбелязва МАЕ. Макар че страната може да успее да продава петрол от запасите си, съществуват съмнения около застаряващата енергийна инфраструктура на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още