IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MAE: Ребалансирането на петролните пазари ще продължава с по-бърз темп

Глобалните петролни пазари са напът да достигнат баланс между предлагането и търсенето през 2017 г., очакват експертите

15:23 | 16.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролният пазар на практика е постигнал баланс и този процес ще продължава да се ускорява в краткосрочен план, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ) в месечния си доклад, цитиран от CNBC.

“Смятаме, че ребалансирането е налице и ще продължава”, коментира Нийл Аткинсън, директор на звеното за петролната индустрия и пазари в МАЕ.

„През първото тримесечие на 2017 г. може и да не видяхме връщане към дефицити, но този доклад потвърждава посланието ни, че ребалансирането всъщност е налице и че поне в краткосрочен план се ускорява“, пише в доклада.

Глобалните петролни пазари са напът да достигнат баланс между предлагането и търсенето през 2017 г., прогнозира агенцията, като дефицитите в предлагането се очакват да се разширяват по-бързо в близкото бъдеще.

Експертите посочват, че ръстът на глобалното търсене ще се забави втора поредна година. Все пак те предупреждават, че дори и сделката на ОПЕК за свиване на добива да бъде удължена, „има още много работа да се върши през второто полугодие на 2017 г., за да се свият резервите близо до 5-годишните средни стойности“.

„Това е сценарий, а не прогноза, и ако сегашните съкращения в добива на ОПЕК бъде удължени до края на 2017 г., петролните резерви ще започнат рязко да се понижават. Но тъй като се понижават от толкова високи нива, те дълго време няма да успеят да стигнат 5-годишните средни стойности, това може и да не се случи тази година“, посочва Аткинсън.

ОПЕК изглежда ще удължи сделката за намаляване на добива и след края на юни, като заседанието на картела е на 25 май.

В понеделник Саудитска Арабия и Русия изразиха единодушие, че все още има нужда добивът да се съкращава, при това според енергийните министри на двете държави споразумението трябва да се прилага до края на март 2018 г.

Според МАЕ ръстът на глобалното търсене ще бъде 1,3 млн. барела дневно през 2017 г., което е без промяна спрямо доклада от април. За пореден път агенцията посочва, че се наблюдава по-слабо от очакваното търсене на петрол от страна на инвеститорите през първите три месеца на годината.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още