IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Петролната сигурност е в риск заради "исторически" ниските инвестиции

Енергийните производители са намалили разходите с милиарди долар, създавайки предпоставки за шокове в предлагането

14:23 | 23.03.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Енергийните производители, ударени от най-лошия срив на цените на петрола от десетилетия насам, са намалили разходите с милиарди долари, което създава предпоставки за шокове по отношение на предлагането на петрол в бъдеще, твърди Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Bloomberg.

„Историческите“ намалявания на инвестициите, които се случват в момента, засилват възможността за изненади по отношение на петролната сигурност в „не толкова далечното“ бъдеще, каза Нийл Аткинсън, ръководител на отдела за петролна индустрия и пазари в МАЕ, в сряда в Сингапур. Нужни са около 300 млрд. долара, за да се поддържа настоящото ниво на производство, а редица страни, сред които САЩ, Канада, Бразилия и Мексико, трудно поддържат инвестициите, допълни той.

„Нужни са ни много инвестиции, за да се задържим. Появяват се опасности, тъй като достигаме момент, в който инвестициите в производството са минимални“, каза Аткинсън при откриването на Singapore International Energy Week (SIEW) 2016. „Ако инвестициите не се възобновят през 2017 и 2018 г., цените на петрола може да скочат, тъй като предлагането на петрол няма да може да задоволи търсенето“.

Компании, като ConocoPhillips, Chevron Corp. и BP са отменили инвестиции за над 100 млрд. долара, съкратили се хиляди служители, намалили са дивидентите и са разпродали свои активи, след като цените на петрола потънаха под 30 долара за барел до 12-годишно дъно. Предвид възстановяването на петрола до около 41 долара за барел от средата на февруари Аткинсън заяви, че най-лошото за цените може би е приключило, тъй като са достигнали дъното „за момента“. ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и други производители, включително Русия, планират да се срещнат в Доха следващия месец, за да обсъдят замразяване на производството с цел намаляване на глобалното свръхпредлагане.

„Срещата може да се случи, а може и да не“, каза Аткинсън. Тя се възприема като знак, който да покаже, че има стабилност, а влиянието, което ще има върху реалната структура на предлагането ще бъде „в действителност никакво“, каза той.

Фючърсите на американския суров петрол за доставките през май поевтиняха с 50 цента до 40,95 долара за барел. Цените, които се понижават вече две години, може би са преминали най-ниската си точка, тъй като свиващото се предлагане от извън ОПЕК и проблемите в групата се отразяват на глобалния излишък, заяви МАЕ в месечния си доклад за пазара на 11 март.

Американските резерви от суров петрол са на ниво от 523,2 млн. барела, най-високото им равнище от 1930 г., сочат данни на Администрацията за енергийна информация. Предлагането и търсенето ще се приближат до баланс през втората половина на тази година, заяви Аткинсън. Пазарът ще се балансира през 2017 г., а резервите ще се понижават от 2018 до 2021 г., допълни той. Глобалното търсене ще се увеличава с 1,2% годишно през петте години до 2021 г. спрямо годишен ръст от 1,7% от 2009 до 2015 г., добави Аткинсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
През 1956год. в САЩ главният геолог на Shell Мериан Кинк Хъбърт - http://***.hubbertpeak.com/hubbert/ казва ,че 1970год. ще е пикът на петрола в САЩ и точно така става.След кризата през 70-те Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663Тоест защо 20-30год. не се прави нищо ?! за да се откажем от петрола защото е изчерпаем енерг.източник и защото не може да се откажем на 100% - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още