IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Очакваме сериозно пренасищане на петролните пазари в началото на 2020 г.

Евентуално забавяне на производствения темп на американската петролна индустрия ще помогне на усилията на ОПЕК да балансират пазара без допълнителни съкращения

13:21 | 15.07.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролните пазари регистрират значителен излишък през първата половина на 2019 г., много по-голям от очакваното. Поглеждайки напред, доставките вероятно ще намалеят в периода юли-декември, но това може да се разглежда като пауза преди отново да се установи пренасищане, пише Ник Кънингам за Oilprice.

Глобалните петролни доставки надхвърлят търсенето с около 0,9 млн. барела дневно през първите шест месеца на годината, сочат данни от последния доклад на Международната агенция за енергия (МАЕ).

Този ретроспективен поглед надделява над настроенията, възникнали през последните няколко седмици. Първоначално МАЕ прогнозира, че през последните шест месеца на годината петролните пазари ще се сблъскат с дефицит в размер на 0,5 млн. барела на ден, като с последния доклад агенцията коригира своите очаквания, заявявайки, че през втората половина на 2019 г. ще бъде регистриран излишък при доставките в размер на 0,5 млн. барела дневно. 

„Този излишък ще бъде прибавен към запасите, които страните започнаха да трупат през втората половина на 2018 г., когато производството на петрол нарасна на фона на забавянето при търсенето“, споделят от МАЕ.

Удължаването на периода на съкращения от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, водени от Русия, до края на първото тримесечие на 2020 г., премахва голяма несигурност, но МАЕ смята, че „това не променя сериозно перспективата за пренасител пазар“.

Заключението на агенцията отразява виждането на ОПЕК, според която търсенето на петрол от нейните представители ще се понижи значително през следващата година. Ръстът при добива на американския шистов петрол ще добави допълнително количество на пазара, с което предлагането допълнително ще се увеличи спрямо търсенето както през тази, така и през следващата година. Това значи, че петролните пазари ще се сблъскат със значително пренасищане през 2020 г. С други думи, ОПЕК+ (събирателно име за ОПЕК и техните съюзници – бел.ред.) се сблъсква със своеобразна главоблъсканица – да запази ли сегашните производствени съкращения и да посрещне още по-голямо пренасищане, или да понижи допълнително добива?

По данни на МАЕ, добивът на ОПЕК в момента достига ниво от около 30 млн. барела на ден, като до края на първото тримесечие на 2020 г. запасите могат да достигнат 136 млн. барела. Търсенето на петрол от ОПЕК в началото на следващата година може да се понижи до 28 млн. барела на ден, посочват още от агенцията. През юни картелът е произвел 29,83 млн. барела дневно.

ОПЕК очаква търсенето на петрол от нейните членки да нарасне до 29,3 млн. барела на ден през 2020 г., като тук се наблюдава сериозно разминаване с прогнозата на МАЕ, която подчертава нуждата от допълнителни съкращения в размер на 1,8 млн. барела на ден, значително повече от планираните от ОПЕК 560 хил. барела дневно.

Според МАЕ заплахата от повишаване на излишъка на петролните пазари „представлява голямо предизвикателство за онези, които са поели задачата да ръководят пазара“.

Агенцията не понижи своята прогноза за търсенето , като се придържа към ръст от 1,2 млн. барела на ден за тази година.

И трите прогнози – тази на ОПЕК, на МАЕ и на американската Администрация за енергийна информация (АЕИ) се предполага силен растеж при доставките от САЩ. Конкретните цифри варират, но и при трите случая се очаква продукцията извън пределите на ОПЕК да нарасне с около 2 млн. барела дневно през тази година.

Единственият несигурен фактор в тези прогнози е невъзможността за прогнозиране на евентуално забавяне в добива на американски шистов петрол, като предходни проучвания показват подобен процес да стане явен до средата на следващото десетилетие заради проблемите с тръбопроводите, ниските цени на природния газ и големите разходи на сондажните компании, които извличат гориво в Пермския басейн.

Според Кънингам големият въпрос е дали скоростта на растеж при добива на американски петрол ще започне да се забавя на фона на спада на инвестициите в индустрията.

Ако това се случи, от ОПЕК ще бъдат доволни, тъй като ще добави необходимия положителен тласък към усилията им да балансират пазара. В противен случай картелът може да бъде принуден да понижи отново производствените нива през 2020 г., за да запази цените на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Ще ти повярвам, ако ни цитираш писмото, с което са ти дали тази увереност!И особено ако е от лилиПутин!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Но няма и да поевтинява.Това е по-сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
'И сега последно: Ще поскъпва ли петрола или не?'Не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Sokratus
преди 4 години
И сега последно: Ще поскъпва ли петрола или не?Този много важен въпрос ги вълнува всичките рубладжии у акционери в ГъзПром!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
А и при такава цена ти ше изревеш,що няма как да преместраш благородната си з***дница - не щеш да бойкотираш Негтохим.При такава цена никой нама да трупа загуби, са си прави труд да изнася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Цъ!Треа ти 7-10$ за бъчва. Такава е себестойността.Ту не ти е Венецуел'тъ.Неа ка да стане р'ъйш ле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ivailojelyazkov
преди 4 години
петрола дано да стане 20 $ . и северно монголия да ЗАКРИВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още