IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либия увеличава добива на петрол до 1,1 млн. барела дневно

Допълнителните барели вече излизат на международните пазари и изненадаха трейдърите

17:08 | 11.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Либия увеличи добива на петрол до над 1,1 млн. барела на ден, като се приближава до нивото на добив отпреди гражданската война в страната, съобщава Bloomberg.

Членката на ОПЕК, която разполага с най-големите запаси от суров петрол в Африка, увеличава добивите от най-големите си петролни находища, включително Шарара и Уаха, според запознат източник, пожелал да говори при условие за анонимност.

Страната произвеждаше по около 1,2 млн. барела дневно, преди енергийният сектор да бъде затворен заради войната. Ген. Халифа Хафтар, командир, подкрепян от Русия, блокира пристанищата и петролните полета. Хафтар, който се бореше с признатото от ООН правителство на премиера Файес ал Сарадж, свали блокадата си през септември, след като прекрати военните действия през юни.

Допълнителното производство обаче е нежелано предизвикателство за ОПЕК +, коалицията на Организацията на страните износителки на петрол и съюзници като Русия. Групата трябваше да увеличи производството с почти 2 млн. барела на ден през януари като част от план за облекчаване на съкращенията, започнали в разгара на пандемията от коронавируса. ОПЕК+ може да бъде принудена да отложи плановете си заради натиска на цените.

Допълнителните барели вече излизат на международните пазари. Страната ще изнася по 1 млн. барела дневно този месец, вижда се от карго графика на пристанището Ес Сидер този месец.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпнаха в сряда, като за първи път от 10 седмици достигнаха 45 долара за барел, тъй като финансовите пазари напредват и запасите от петрол в САЩ намаляват. Все пак бенчмаркът остава с около 32% по-евтин тази година.

Либия добиваше под 100 хил. барела петрол заради войната. Възраждането на производството изненада трейдърите, както и новите блокади заради коронавируса в Европа и резкият ръст на случаите на заразени в САЩ, които забавят търсенето на енергия.

Либия се стреми да добива по 1,3 млн. барела дневно до началото на 2021 г., коментира председателят на National Oil Corp Мустафа Санала в интервю от края на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още