IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либия планира да увеличи двойно добива на петрол за пет години

По данни на Международната агенция за енергията (МАЕ) Либия добива в момента малко под 1 млн. барела на ден

16:50 | 20.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Либия планира да увеличи двойно добива на петрол за пет години до 2,1 милиона барела на ден, съобщи ръководителят на либийската Национална петролна компания (NOC) Мустафа Санала, цитиран от ТАСС и БТА. Санала представлява Либия на срещата на ОПЕК+ във Виена в петък и събота.

"Изгубили сме 150 000 барела на ден спрямо равнище от над 1 милион барела на ден. Но планираме да преодолеем проблема и да добиваме 1,6 милиона барела на ден за известно време и най-много след пет години да увеличим добива до 2,1 милиона барела на ден", посочи той.

Санала не уточни равнището на сегашния добив и не даде прогнози за добива до края на годината. По данни на Международната агенция за енергията (МАЕ) Либия добива в момента около 0,9 милиона барела петрол на ден.

Либия, която е член на ОПЕК, притежава най-големите запаси от въглеводороди в Африка. До началото на конфликта в страната през февруари 2011 година дневният добив на петрол достигаше 1,6 милиона барела.

Тя една от трите страни от картела, за които беше направено изключение от споразумението за намаляване на добива през първата половина на 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още