IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментари на търговския съветник на Белия дом тласнаха цените на петрола надолу*

Но напрежението в Близкия изток и намалените сондажи в САЩ поддържат суровинните стойности сравнително високи

09:26 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на петрола се понижават във вторник, след като пазарите бяха потресени от изненадващите коментари на търговския съветник на Белия дом Питър Наваро, който заяви, че с трудно спечелената търговска сделка между САЩ и Китай е „свършено“, въпреки че по-късно обясни, че коментарите му са извадени от контекста, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,70%, или 0,30 долара, до ниво от 42,78 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 40,30 долара за барел, което е понижение от 0,43 долара, или 1,06%.

Настроенията все пак бяха успокоени до известна степен, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter, че търговската сделка с Китай е напълно непокътната, добавяйки, че се надява Китай да продължи да спазва условията на споразумението.

Отношенията между САЩ и Китай достигнаха най-ниската си точка от години, след  като пандемията от коронавирус, започнала в Китай, удари силно Съединените щати. Президентът Тръмп и неговата администрация многократно обвиняват Пекин за скриване на факти по отношение на епидемията.

Петролните цени се понижиха внезапно, след като Наваро каза в интервю за Fox News, че търговската сделка с Китай е „приключила“, обвинявайки за това Пекин, тъй като страната не е съобщила по-рано за избухването на пандемията от коронавирус.

По-късно Наваро излезе с изявление, в което казва, че „е говорил за липсата на доверие“ в китайската администрация, коментарите са „извадени извън контекста“ и търговската сделка остава в сила.

„Тези коментари се появиха от нищото“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA. „Търговците вероятно ще останат скептични към отношенията между САЩ и Китай, ако китайците не успеят бързо да компенсират недостига със своите обещания за покупки на селскостопански стоки“, коментира той.

Напрежението в Близкия изток от друга страна дава известна подкрепа на цените на петрола.

Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия в Йемен, заяви в началото на вторник, че е неутрализирала три балистични ракети, изстреляни от йеменските хути към градовете Наджран и Джизан в Саудитска Арабия, според саудитската държавна телевизия.

Междувременно от страна на предлагането броят на американските и канадските нефтени и газови сондажи е намален до рекордно ниски стойности.

Работещите американските петролни платформи са намалели с 10 до 189 през миналата седмица, достигайки най-малкия си брой от юни 2009 г., показват седмичните данни на компанията за енергийни услуги Baker Hughes Co.

От своя страна, цената на златото бележи спад от 0,06% до ниво от 1765,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:05 ч

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още