IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски металургичен гигант ще произвежда „зелен“ никел за автомобилни батерии

Tsingshan планира да изгради соларни и вятърни инсталации с общ инсталиран капацитет от 2000 мегавата през следващите пет години в Индонезия

10:54 | 09.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският концерн Tsingshan Holding Group Co., който се ангажира да доставя никел на производителите на електрически превозни средства, планира обособяването на набор от инсталации за възобновяема енергия в Индонезия, за да намали емисиите от своята дейност и да отговори на изискванията на автомобилните концерни за изграждането на по-екологични батерии, пише Bloomberg. 

Tsingshan, най-големият производител на никел и неръждаема стомана в света, ще изгради соларни и вятърни инсталации с общ инсталиран капацитет от 2000 мегавата през следващите пет години в Индонезия, става ясно от съобщение в WeChat. Компанията също така планира 5000 мегавата хидроенергийни мощности.

Китайското металургично дружество се стреми да направи въглеродно неутрални своите операции, свързани с материалите за батериите. Миналата седмица групата представи плановете си за производство на никел за батерии от материали, които преди това са били подготвени за неръждаема стомана - стратегия, която в момента зависи от топилните предприятия, които консумират големи количества въглища.

„Зеленият метал е много важен за пазара на електромобили, особено в САЩ или в Европа“, заяви Ели Уан, анализатор в CRU Group. "Ако Tsingshan може да премахне зависимостта си от въглищата в Индонезия и да получи електроенергия от възобновяеми източници, тогава тя може да отговори на опасенията" по отношение на емисиите, добавя Уан.

Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск многократно сигнализира за необходимостта от екологично чисти източници при производството на никел. Миналата година той обеща „гигантски договор“ с компании, които могат да предложат подходящия вид продукти. През февруари Мъск посочи, че никелът е основен фактор за компанията по отношение на увеличаването на производството на батерии за електромобили.

Миналата седмица никелът претърпя най-голямата си двудневна загуба от десетилетие след представянето на най-новия фокусиран върху батериите проект на Tsingshan. Решението на компанията ще осигури голям нов източник на доставки в Индонезия, която се опитва да привлече индустриалните лидери от сектора на електромобилите и батериите за изграждането на местни фабрики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още