IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай създава стратегически резерви от редкоземни метали

Азиатската държава, която е монополист върху залежите от подобни метали, увеличава капацитета си за съхранението им

13:50 | 08.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китай създава стратегически резерви от редкоземни метали

Китай е започнал да създава стратегически резерви от редкоземни метали, които биха му позволили да контролира още повече доставката на тези суровини, без които не могат да се произвеждат много високотехнологични продукти, пише Wall Street Journal.

Складовите капацитети, създадени през последните месеци в северната автономна област Вътрешна Монголия, са с по-голям обем от целия китайски износ през 2010 година, възлизащ на 39 813 метрични тона, посочва икономическият всекидневник.

Подробности по плана за складиране не са оповестени, отбелязва изданието.

Китай осигурява над 95 процента от световното производство на тази група от 17 минерала. Според доклад, публикуван през ноември от американската изследователска група US Geological Survey, през 2009 година страната е разполагала с 36 процента от световните резерви на редкоземни елементи.

След като цената скочи със 130 процента миналата година, компании като Lynas в Австралия и Molycorp вСъединените щати решиха да засилят дейността си в тази област, но за разработка на нова мина понякога са необходими десетина години, така че се очаква световното производство да остане съсредоточено в Китай.

С цел консолидиране на сектора миналия месец Китай обяви, че поставя под държавен контрол 11 мини, след като през декември намали с 35 процента квотите си за износ за първото полугодие на2011 година.

Местни медии съобщават, че през май официално ще бъде създадено сдружение на 90-те основни предприятия за добив и рафиниране на редкоземни метали. Тази асоциация ще ръководи преструктурирането на сектора съвместно с министерството на промишлеността.

Добивът на редкоземни елементи, които често са смесени с други вещества в природата, налага използването на химични способи, които вредят на околната среда. Това е причината за високата цена на добива на редкоземни елементи, поради която развити страни като Съединените щати дълго време оставиха неразработени своите залежи, отбелязва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Перун
преди 13 години
До колкото знам Lynas и Molycorp вече имат всичко необходимо за да започнат работа. До края на годината се очаква да си действат уверено, а от догодина и да увеличат обемите. Години ще минат за проектите в Канада и Гренландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още