IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще пусне валутата си да поскъпне, борсите в Азия рязко нагоре

Централната банка обяви, че валутният курс ще стане „по-гъвкав“, но днес все още няма промяна на неговото ниво

08:39 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай ще пусне валутата си да поскъпне, борсите в Азия рязко нагоре

Централната банка на Китай обяви, че ще продължи политиката си по увеличаване на „гъвкавостта“ на валутния си курс, което бе прието от пазарите като знак, че страната е готова да пусне паричната си единица да поскъпне. Ако това се случи, то ще бъде сложен край на запазения в продължение на 23 месеца фиксиран курс спрямо долара.

Въпреки това съобщение, което бе направено в събота, за днес централната банка на Китай определи среден курс от 6,9275 юана за долар, а това ниво е същото, каквото беше и в петък, предава CNBC.

Съобщението за промяна на монетарната политика на Китай дойде едва ден, след като заместник-министъра на външните работи на страната заяви, че светът не бива да се меси във валутната политика на страната и че това е въпрос на вътрешнодържавни решения.

Това обаче не попречи на пазарния оптимизъм, който завладя борсите в Азия и петролния пазар. Причината е, че към Китай от доста време се отправят критики за фиксирания курс, който според повечето страни деформира значително глобалната търговия и пречи на възстановяването от кризата.

Вчера от централната банка на Китай обявиха, че реформата на монетарната политика ще бъде постепенна, като бяха изключени вариантите за еднократна промяна във валутния курс, както и значително поскъпване на юана.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, до края на годината китайският юан ще поскъпне с 1,9 на сто спрямо долара. Това означава, че курсът между двете валути ще бъде 6,7 юана за долар.

Като една от причините за това, че курсът на юана ще бъде повишаван плавно е това, че от началото на годината китайската валута вече е поскъпнала с 16,5 на сто спрямо еврото. Еврозоната се очертава като все по-основна експортна дестинация за Китай, а поевтиняването на единната валута заличава конкурентните предимства на китайските износители.

Новината, че Китай ще промени валутната си политика, подейства като катализатор на оптимистичните настроения в първия ден на новата седмица. На борсата в Токио Nikkei 225 се изстреля с 2,5 на сто, докато в Хонконг Hang Seng напредна с 2,8 на сто. Ръстове от по около 2 на сто се наблюдават още в Китай, Тайван и Южна Корея.

Заради новината се наблюдава и засилен интерес към инвестициите в петрол. Тази сутрин лекият суров петрол, който се търгува в САЩ, поскъпва с 1,9 на сто до 78,66 долара за барел, а брентът повишава цената си с 1,65 на сто до 79,50 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още