IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жаждата за злато е на най-високото си ниво от три години насам

Търсенето на благородния метал е нараснало с 8% през първото полугодие на годишна база, показва доклад

16:55 | 01.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През първото полугодие на 2019 г. търсенето на злато е достигнало невиждано ниво за последните три години. Според доклад на Световния съвет по златото (CMO), публикуван в четвъртък, търсенето е нараснало с 8% на годишна основа и е достигнало 2181,7 тона, пише френският вестник Les Echos.

Апетитът към благородния метал е особено изразен при централните банки. След като миналата година натрупаха безпрецедентни количества от 60-те години на миналия век насам, паричните институции продължават покупките си. Между януари и юни те са придобили с 57% повече злато в сравнение със същия период на предходната година, или 374 тона повече в хазната им.

Апетитът на централните банки

На фона на геополитическото и търговското напрежение и несигурността за растежа на световната икономика статутът на благородния метал на актив-убежище се засилва. Централните банки опитват също така да намалят зависимостта си спрямо долара.

Очаква се тенденцията да продължи. Според публикувано миналата седмица допитване от Световния съвет по златото две трети от централните банки очакват световните резерви да останат стабилни или да се увеличат в идните пет години.

Китайската централна банка е закупила 84,3 тона злато от началото на годината, докато Русия и Полша също са осъществили в последно време големи покупки. Институциите никога не са купували толкова злато от края на Бретън-Уудската система, която позволяваше до 1971 г. конвертирането на долара в злато.

Професионални и частни инвеститори също увеличават търсенето, като покупките им са нараснали с 1% през първото полугодие. CMO отбелязва най-вече скокът с 99% на търсенето на злато от ETF-и. Те са придобили 67,2 тона от ценния метал през първите шест месеца на годината.

„Геополитическата несигурност, растящите цени на златото и успокояващите изявления на централните банки за паричната политика бяха сред ключовите фактори за инвестициите“, отбелязва CMO.

Ръст на цената на златото

Растящото търсене естествено тласка цената на благородния метал нагоре. Тя достигна най-високото си ниво от шест години и надхвърля 1400 долара. Това обяснява спада на покупките на кюлчета злато (понижение с 12% през първото полугодие до най-ниското ниво от десет години насам) и скромния ръст на търсенето на бижута (повишение с 2% до 531,7 тона).

В този контекст двете страни, купуващи най-много злато в света, се представят по напълно различен начин: докато китайските бижутери проявяват по-слаб апетит към златото, индийските им колеги продължават да отбелязват силен ръст на покупките с повишение от 12% през първите шест месеца. Производителите на злато обаче страдат от силното търсене. Производството на злато е достигнало през първото тримесечие тригодишен връх от 2323,9 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още