IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел нагази в дълбоки води в проблемното Източно Средиземноморие

Отношенията между Тел Авив и Анкара се влошават заради газовата война в региона

13:35 | 26.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Израелският кабинет миналата седмица одобри тръбопровод за пренасяне на офшорен природен газ през Кипър до Гърция и Европа с дължина 1 900 км, който ще свързва газовите находища в басейна на Източното Средиземноморие с европейските пазари, пише Bloomberg.

Проектът на стойност 6 млрд. долара е подкрепен от подписано в началото на тази година в Атина споразумение между израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговите гръцки и кипърски колеги, припомня информационната агенция.

Проектът EastMed обаче сблъсква Израел с Турция. Анкара предяви иск, подсилен от морската сделка с Либия, за големи части от Източното Средиземноморие, където проучва за газ - и провежда военноморски учения там. Това изостря напрежението с Гърция.

Израелско-турските отношения също са изключително влошени. Президентът Реджеп Тайип Ердоган постави подкрепата за палестинците в основата на неговата външна политика, а управляващата партия АК използва всяка възможност да удари Израел. В неотдавнашна телевизионна реч Ердоган заяви, че превръщането на музея на Света София в Истанбул в джамия е стъпка към освобождаването на джамията Ал-Акса в Йерусалим. За Израел подкрепата на Турция за Хамас в Газа е постоянна провокация.

Споровете за правата за проучване за природен газ в Източното Средиземноморие и строителството на газопроводи добавят масло в огъня на разгорещената реторика между двете страни. Турски военноморски кораби са предупредили израелски изследователски кораб близо до Кипър миналия декември, а годишната военна оценка на Израел посочва Турция като "предизвикателство".

В региона се намесват и други сили. Русия създаде газова връзка с Турция посредством газопровода „Турски поток“, което предизвика загриженост във Вашингтон за навлизането на Русия в Европа през Турция. Египет също има претенции към газови находища в Източното Средиземноморие. Кипър и Гърция вече биха алармата за турско-либийското очертаване на морските права, което се пресича с планирания маршрут на газопровода EastMed.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също коментира въпроса. Той призова за санкции на Европейския съюз срещу Турция заради това, което той определя като „нарушения“ на суверенитета на Кипър и Гърция.

Основният интерес на Израел към Средиземноморието е да надгражда съюзите с Гърция и Кипър. Това се свързва с интересите на Египет и Франция - които, заедно с Обединените арабски емирства, също се безпокоят от военното участие на Турция в гражданската война в Либия.

Израелско-гръцките военни отношения се задълбочиха наскоро. Гърция подписа договор за наемане на израелски дронове, а израелските военновъздушни сили участваха в голямо гръцко военно учение. Израелско-гръцкото военно сътрудничество е честа тема на обсъждане на израелски дискусии.

Това означава промяна в акцента за Израел, който по-рано не играеше основна роля в средиземноморските въпроси. Военноморските сили на Израел никога не са се считали за водещи в региона, те основно разчитат на подводници и корвети, за да проектират мощност извън своите морски граници.

Сделката EastMed се движи със скорост на охлюв в сравнение със „Северен поток“, „Турски поток“ и други проекти на газопроводи. Поради тази причина Израел е склонен да се присъедини към Гърция, Кипър и Египет против турско-либийския съюз.

Тъй като Турция задълбочава участието си във войната в Либия и засилва собствените си проучвания и сондажни дейности, сблъсъкът с Израел и Гърция изглежда неизбежен. Целта на Израел ще бъде да насърчи САЩ и ЕС, както и Русия, да помогнат за намирането на компромис. Веднъж решил да навлезе в проблемните води на Източното Средиземноморие, Израел вече не може да излезе сух от водата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още