IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хеджфондове прогнозират покачване на цената на петрола до 150 долара за барел

Основна причина са предстоящите санкции на САЩ срещу Иран, които трябва да влязат в сила през ноември

18:18 | 14.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прогнозите за петролния пазар се помрачават с надвисналите заплахи от застой на световното търсене в резултат на търговското напрежение и увеличеното предлагане на суровината. Някои от най-големите енергийни инвеститори в света обаче са убедени, че цените ще се върнат на рекордно високи нива, посочва БТА.

Освен това лихвите в цял свят се покачват, а доларът поскъпва, което означава, че разходите на купувачите на петрол от нововъзникващите пазарни икономики ще растат.
ОПЕК и  Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупредиха за опасността от търговските спорове за растежа на световното търсене.

Големи хеджфондове като Andurand Capital и Westbeck Capital прогнозират покачване на цената на петрола до 150 долара за барел заради санкциите на САЩ срещу Иран спрямо под 75 долара в момента. В момента ограниченията не включват петролния сектор, но от 4 ноември и той ще бъде санкциониран.

По прогнози на хеджфондовете  от тази дата добивът ще се понижи с между 1,3 и 1,4 милиона барела на ден, което представлява значителен спад.

През юни президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини ОПЕК за 45-процентовото увеличение на цената на петрола през последните 12 месеца, припомня БТА.

В понеделник от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) публикува прогнозата си за по-слабо търсене на суров й петрол през идната година, тъй като конкурентите увеличават добива. Водещият износител на „черно злато“, Саудитска Арабия, която иска да избегне повторно свръхпредлагане, е намалила добива, допълни организацията..

В месечния си доклад ОПЕК съобщи, че светът ще се нуждае от 32,05 млн. барела суров петрол на ден от 15-те ѝ страни членки през 2019 г., което е спад спрямо прогнозираните130 хил. барела дневно миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 3
Lucifer
преди 5 години
"Прогнозите за петролния пазар се помрачават с надвисналите заплахи от застой на световното търсене в резултат на търговското напрежение и увеличеното предлагане на суровината." Тия за ***'оти ли ни вземат???....застой в търсенето и увеличено предлагана водело до...150$ за барел???....руски мечти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още