IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Печеливши и губещи сред суровините през 2016 г.

Годината бе на възходи и спадове за суровините, но в крайна сметка нещата като цяло завършиха положително за тях

12:30 | 06.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Желязна руда. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Желязна руда. Снимка: архив Ройтерс

2016 г. бе година на възходи и спадове за суровините, но в крайна сметка нещата като цяло завършиха положително за тях, коментира VisualCapitalist.

Индексът за суровините S&P Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) отчита ръст от 10,1% за годината, с което задмина с малко бенчмарка S&P 500, приключил годината с възвръщаемост от 9,5%.

Най-големите печеливши за годината бяха неблагородните метали и петролният и газовият сектор.Hidden Field

По отношение на неблагородните метали желязната руда и цинкът се представиха най-добре сред суровините през 2016 г. Желязото завърши с ръст от 81%, което е първата му годишна печалба от четири години насам. В същото време цинкът постигна увеличение от 65,7% за годината, след като големи цинкови мини бяха затворени, а запасите се стопиха.

Петролът и природният газ отбелязаха забележително завръщане през 2016 г. Природният газ постигна годишен ръст от 58,5%, петролът сорт Брент – от 52,4%, а най-слабо се представи американският суров петрол с повишение от 44,9%.

Като цяло това бе доста волатилна година, но явно най-лошото от кризата на енергийните цени е свършило.

Не всички суровини в енергийния сектор обаче имаха този късмет.

Уранът продължава епичното си падение с понижение от 41,6% за годината. В момента той се търгува за 20,25 долара за фунт, което е незначително спрямо предишните му върхове от над 100 долара за фунт през 2007 г.

Въглищата също се представиха зле, или поне в Северна Америка, където завършиха годината с понижение от 7,7%. Явно те ще продължат да бъдат непопулярен избор за енергийните компании в САЩ и Канада.

Още графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още