IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Цените на петрола няма да се променят значително догодина

Анализаторите прогнозираха ръст на цената на петрола до 62 долара за барел в края на годината

16:23 | 23.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

При липса на „значими“ шокове на енергийния пазар международният бенчмарк Брент вероятно ще продължи да се търгува за около 60 долара за барел през следващата година, съобщи Goldman Sachs, цитирана от CNBC.

Американската инвестиционна банка заяви, че през последните седмици фючърсите върху петрола сорт Брент са попаднали между „влошаващите се очаквания за растеж и нарастващото напрежение в Близкия изток“.

Анализаторите на Goldman Sachs прогнозираха ръст на цената на петрола до 62 долара за барел в края на годината.

„Въпреки това при липса на растеж или геополитическо напрежение, прерастващи в значителни шокове, очакваме, че цените на петрола сорт Брент вероятно ще останат през 2020 г. около прогнозата ни за 60 долара за барел“, казват от Goldman Sachs .

„Текущите съкращения на добива от ОПЕК и забавянето на шистовата дейност ще компенсират нарастващото предлагане извън рамките на ОПЕК и умерения растеж на търсенето през следващата година“, добавят още от банката.

Петролът сорт Брент се търгуваше за около 59,24 долара за барел в сряда сутринта след спад на цената от около 0,75%, докато фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поевтиняха с около 1% до цена от 53,96 долара.

През юли ОПЕК и нейни партньорски страни се съгласиха да намалят производството си с 1,2 милиона барела на ден през следващите девет месеца.

Преди срещата си в началото на декември групата, доминирана от Близкия изток, ще дебатира дали да задълбочи намаляването на производството на фона на опасенията за слаб растеж на търсенето през следващата година.

Goldman Sachs понижи прогнозата си за растеж на търсенето на петрол от 1,25 милиона барела на ден до 950 000 барела на ден през 2019 г.

Освен това банката намали прогнозата си за ръст на търсенето през 2020 г. от 1,45 милиона до 1,25 милиона барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още