IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ предлага ново едногодишно газово споразумение с Украйна

Друг вариант е удължаване на настоящата сделка, която изтича на 31 декември

15:51 | 18.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският газов гигант „Газпром“ е изпратил официално писмо до украинските власти, в което предлага или да бъде удължено настоящото споразумение за трансфер и доставка на природен газ през страната, или да бъде сключена нова сделка за период от една година. Това съобщи самата компанията в понеделник, цитирана от Ройтерс.

Също така става ясно, че като условие за сключване на новото споразумение трябва да бъдат прекратени всички искове и контраискове от страна на Киев и Москва.

Настоящата сделка между руския доставчик и Украйна, която урежда транзита на газ към останалата част от Европа, изтича на 31 декември.

В рамките на преговорите се появиха опасения, че изтичането на договора, без да бъде сключен нов, може да остави без газ някои части на Европа и то в разгара на отоплителния сезон.

В същото време по-рано в понеделник от Кремъл потвърдиха, че руският президент Владимир Путин ще участва в четиристранна международна среща на високо равнище в Париж на 9 декември в опит да бъде ускорен процесът по намиране на решение за кризата в Източна Украйна.

От кабинета на фрнския президент заявиха в петък, че лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна ще участват в срещата, но до понеделник от Кремъл не бяха потвърдили участие.

Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков заяви пред репортери, че Путин ще присъства, но отказа да коментира какви са очакванията на Москва за изхода от срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още