IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газ от Туркменистан и Ирак може да стига до Европа по "Южния газов коридор"

Проектът ще промени енергийната карта на Южна и Югоизточна Европа, смята изпълнителният директор на Държавния петролен фонд на Азербайджан

18:37 | 02.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Газ от Туркменистан и Ирак може да бъде доставян в Европа по тръбопроводната система "Южен газов коридор" (ЮГК). Това заяви изпълнителният директор на Държавния петролен фонд на Азербайджан Шахмар Мовсумов в интервю за азербайджанската агенция Рипорт.

"Предполага се, че основни доставчици на газ ще станат Азербайджан, Туркменистан и може би Ирак. В бъдеще могат да бъдат включени Иран и Египет", каза Мовсумов, цитиран от ТАСС. По думите му Турция ще бъде ключова транзитна страна, а другите транзитни маршрути ще преминават през Черно море и източната част на Средиземноморието.

Проектът се изпълнява стремително и несъмнено от 2020 година ще промени енергийната карта на Южна и Югоизточна Европа и по-обширно пространство, като се започне, заяви Мовсумов. Той подчерта също, че проектът ЮГК ще създаде допълнителни икономически и финансови възможности за Азербайджан и ще гарантира на страната за десетилетия икономическа печалба и приток на валута.

Според оценката на на изпълнителния директор на Азербайджанския петролен фонд при цена на петрола от 60 долара за барел и с оглед на това, че всички съпътстващи проекти на ЮГК ще заработят с пълна мощност, приходите на Азербайджан през периода 2021-2045 година ще са 40 милиарда долара.

Стойността на ЮГК е над 40 милиарда долара и трасето му ще бъде 3500 километра - от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Негови сегменти са ЮжнокАвказкият тръбопровод, Трансанадолският тръбопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият тръбопровод (ТАП). Официалното откриване на на ЮГК бе на 29 май 2018 година в Баку, а на един от сегментите му - ТАНАП през юни същата година. Строителството на завършващия сегмент - ТАП все още продължава.

Пропускателната способност на ЮГК е 16 милиарда кубични метра, от които 6 милиарда кубични метра са предназначени за Турция, а 10 милиарда кубични метра ще се транспортират в Южна Европа. Доставките на газ за Европа ще започнат през 2020 година. Планира се пропускателната способност на ЮГК да нарасне до 31 милиарда кубични метра чрез изграждане на допълнителни газокомпресорни станции. Основен източник на газ за този коридор ще бъде азербайджанското находище Шах Дениз в шелфа на Каспийско море със запаси от 1,2 трилиона кубични метра.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още