IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Формира ли се балон на пазара на паладий?

За да стабилизира пазара, Nornickel ще фокусира производството си върху кюлчета за клиенти, които ще използват метала при финансови трансакции

12:53 | 31.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финансовите спекулации са създали балон на пазара за паладий, което е лошо за индустрията, посочват от MMC Norilsk Nickel PJSC (Nornickel), най-големият производител на този метал в света.

Nornickel планира да предприеме мерки за преодоляване на затягането на пазара чрез пренасочване към производство и продажба на продукти като кюлчета, които се ползват с инвестиционна цел, вместо към продукти, свързани с индустриалните клиенти, посочва Антон Берлин, ръководител на звеното по анализи и пазарно развитие. Той обаче отказва да предостави конкретни данни относно количеството кюлчета, които ще бъдат произведени. 

„Пазарът е в балон“, посочва Берлин в интервю. „Основното индустриално търсене не се развива така бързо, както показват самите цени“, добавя още той.

Цените на паладия се увеличиха с 19 на сто от началото на годината, подхранвани от спекулациите, че миннодобивните компании няма да могат увеличат предлагането в момент, когато търсенето на екологично чисти автомобили продължава да нараства.

Металът е ключов елемент при производството на автомобилните катализатори, които филтрират токсичните газове. Той спада към групата на благородните метали и е обект на интерес от страна на инвеститорите. Цената на паладия се понижи с 0,5 на сто до 2273 долара за тройунция около 15 ч българско време.

Прахообразният паладий, който се използва в автомобилната индустрия и е основен продукт на Nornickel, не представлява интерес за инвеститорите. Прехвърляйки фокуса на своето производство към кюлчетата, компанията се надява, че ще може да облекчи пазарната волатилност.

паладий паладий

„Липсата на кюлчета води до по-високи лизингови лихвени проценти, голямо изоставане и пазарна турбуленция“, предупреждава Антон Берлин.

Nornickel ще продава кюлчетата на обичайните си клиенти, които могат да използват метала при финансови транзакции като обезпечение за банково финансиране, добавя Берлин.

Рекордната цена на паладия възроди опасенията, че потребителите ще започнат да намират по-евтини алтернативи и ще насърчат преминаването към други метали, като платината например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Компания с колосална стратегическа мощ и много доходна - препоръчвам. Имам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още