IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтиният долар и притесненията за търсенето стабилизират цената на петрола*

Доларовият индекс достигна 22-месечно дъно, но новият ръст в болните от коранивурс не позволи на цените да се покачат значително

09:40 | 24.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Петролът отбелязва леко поевтиняване в петък сутринта, притиснат от нарастващото притеснение за търсенето заради новия ръст в случаите на коронавирус и ескалиращото напрежение между САЩ и Китай. Понижението обаче бе компенсирано отчасти от поевтиняването на долара, съобщава Ройтерс.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница с конкурентни валути, по-рано през деня достигна до най-ниското си ниво от 22 месеца насам. След 9 ч. българско време понижението му е от 0,03% до 94,6 пункта.

Обикновено поевтиняването на долара стимулира търсенето на търгувани с него суровини, като петрол, тъй като стават по-евтини за търговци с други валути.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,09% до 43,27 долара за барел. От своя страна американският сорт WTI се разделя с 0,2% до 40,97 долара за барел.

„Цените на суровината се опитват да се стабилизират, като очакванията, че Конгресът ще успее да осъществи нов пандемичен спасителен пакет, все още са високи“, посочва Едуард Моя, старши пазарен анализатор на OANDA.

Вчера стана ясно, че броят на американците, подали молби за обезщетения при безработица, се е повишил през миналата седмица за първи път от близо четири месеца до 1,416 милиона души на сезонно коригирана база през седмицата, приключила на 18-и юли.

Междувременно броят на новозаразените с коронавирус в САЩ продължава да расте. Болните в страната вече са над 4 млн. души. В четвъртък бе и третият пореден ден, в който починалите с установен COVID-19 са над 1000 души.

В световен мащаб броят на болните вече прехвърли 15,5 млн. души.

Освен притесненията за търсенето на петрол заради страха от нови блокади, цената на „черното злато“ бе ударена и от новия пик в напрежението между САЩ и Китай – двете най-големи страни потребителки на суровината. Вашингтон поиска Пекин да закрие консулството си в Хюстън, на което Поднебесната империя отговори с реципрочно искане за представителството в Чънду.

Според анализаторите на Barclays цената на петрола може да претърпи корекция в близко бъдеще, ако възстановяването на търсенето още се забави, особено в САЩ.

*Информацията е актуална към 9:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още