IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eni започва добива от платформата си в Арктическо море

Платформата на стойност 5,6 млрд. долара обаче може да се окаже с твърде високи разходи, за да постигне печалба

12:24 | 29.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В индустрия, където всичко е голямо, платформата "Голиат" ще понесе известни удари. Създадена, за да устои на най-лошите арктически бури и да поддържа запаси от почти един милион барела суров петрол, 64 000-тонната петролна платформа на Eni тепърва ще доказва дали е възможно да се правят пари от последната неизследвана територия в света, коментира Financial Times.

Повече от десетилетие, след като компанията откри петрол в Баренцово море, експертите смятат, че платформата на стойност 5,6 млрд. долара, създадена след множество отлагания и надвишаване на разходите, преминава през последните тестове и ще започне производство съвсем скоро.

„Там е, свързана е и е готова. Ще започне работа след няколко седмици“, казва вътрешен източник.

С очакван пил на производството от 100 000 барела на ден стартирането на полето, две години след първоначалния план, ще дойде като успокоение за италианската енергийна група, която притежава 65% от проекта. Норвежката Statoil държи останалия дял.

Спадът на цените на петрола от юни миналата година насам постави под въпрос жизнеспособността на високоразходно производство в области като в Арктика. Royal Dutch Shell започна сондажи в Чукотско море край Аляска, но в понеделник компанията заяви, че се отказва от дейността си заради високите разходи. Десетки други проекти също са оставени на изчакване.

Голиат ще бъде второто разработвано петролно находище в полярния регион и най-северното в света. Разположено на повече от 80 км. от Норвегия, оценките си, че в него има залежи от 174 млн. барела петрол и 8 млрд. куб. м. от природен газ.

Плаващата цилиндрична платформа пристигна в Хамерфест на северния бряг на Норвегия по-рано през тази година, след като пропътува над 15 000 мили от Южна Корея. В нея има кино и фитнес център и може да побере 120 работници в корпуса си.

Според някои анализатори подобен проект може да  излезе на печалба през 15-годишния си период на работа, ако цените на петрола са между 80 и 90 долара за барел.

Платформата обаче има малък шанс да постигне печалба днес, когато цените са под 50 долара за барел. Производството ѝ обаче би трябвало да помогне на Eni, която намали дивидентите си през март, да повиши капиталовия си поток.

Голиат и други находища, като откритото през този месец край бреговете на Египет газово поле Зохр, са в основата на стратегията на главния изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци за изместване на фокуса на компанията към проучвания и добив.

Макар че откритията на нови залежи от петрол и природен газ от индустрията са намалели, през последните седем години Eni е открила залежи от суровини, достигащи 10 млн. барела, и още 300 млн. барела през първата половина на тази година.

„Справят се изключително добре с проучванията. Не всички могат да твърдят подобно нещо“, казва енергиен анализатор.

Компанията очаква добива да се качи с над 7% през тази година, а годишният ръст на производството да се повиши с 3,5% за периода между 2014 и 2018 г. Голиат е един от над дузината проекти, които ще допринесат с производство от над 650 000 барела петрол на ден през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още