IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eni сключи сделка, с която ще намали дълга си с 1,5 млрд. евро

Италианската петролна и газова група продава 12,5% от дела си в Saipem на държавния инвестиционен фонд на Италия за 441 млн. евро

21:52 | 28.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Eni сключи сделка, с която ще намали дълга си с 1,5 млрд. евро

Италианската петролна и газова група Eni сключи сделка за понижение на дела си в компанията за услуги за пренос на горивата Saipem. Ходът ще позволи на енергийния гигант от Апенините да премахне дълг за 1,5 млрд. евро от счетоводния си баланс на фона на борбата с ниските цени на петрола, пише Financial Times.

Дълго чаканото споразумение, което включва продажбата на 12,5% от Saipem на държавния инвестиционен фонд на Италия за 441 млн. евро, също съвпада с опитите на главния изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци да се фокусира върху бизнеса по проучване и добив.

В становище, изпратено до медиите, Дескалци коментира, че споразумението маркира „значителен напредък“ по отношение на трансформацията на компанията.

„Допълнителните финансови ресурси ще бъдат използвани за развитие на значимите петролни и газови резерви, които разкрихме през последните няколко години, и за да подсилим своя счетоводен баланс в унисон със своите цели“, казва той.

Една от най-големите групи за обслужване на петролни полета в света – Saipem, пострада силно от поевтиняването на петрола. Компанията съкрати 9 хил. души тази година, след като клиентите й отмениха сключените договори. Отделно, в сряда дружеството стартира продажбата на акции за 3,5 млрд. евро в опит да увеличи капитала си.

Eni също страда от срива в цените на петрола, но облаците пред нея бяха разсеяни през август, когато разкри гигантско газово находище до брега на Египет – най-голямото, намирано някога в Средиземно море.

Същевременно Eni продължава да изпомпва газ в Либия въпреки гражданската война в северноафриканската държава.

Продажбата на дела в Saipem, който преди сделката беше 43 на сто, ще премахне една от финансовите тежести от гърба на Eni. Италианската енергийна компания е под нарастващ натиск от страна на анализатори и рейтингови агенции да намали дълга си. Ето защо сделката за Saipem може да разсее някои от опасенията.

А увеличението на капитала на Saipem и сделката с Eni се считат за ключови и при нейното преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още