IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните отстъпки на Русия са ѝ донесли 13 млрд. долара повече от Китай и Индия

Общо двете страни са похарчили 24 млрд. долара за трите месеца до края на май след началото на войната

16:07 | 06.07.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bartek Sadowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Русия е прибрала 24 млрд. долара от продажба на енергийни продукти на Китай и Индия през трите месеца след инвазията в Украйна. Това показва как високите цени на суровините ограничават усилията за санкциониране на режима на Владимир Путин, съобщава Bloomberg.

Китайските власти са похарчили 18,9 млрд. долара за руски петрол, газ и въглища през трите месеца до края на май – почти два пъти на количеството отпреди година, показват актуални митнически данни.

В същото време Индия е предоставила 5,1 млрд. долара за същия период, което е повече от пет пъти на сумата отпреди година. Това са допълнителни 13 млрд. долара приходи от двете страни спрямо същия период на 2021 г.

Разходите на Индия и Китай за руски енергийни продукти се увеличават близо двойно. Графика: Bloomberg

Увеличените разходи помагат да се компенсират намалените покупки от САЩ и други страни, които спряха или забавиха покупките в опит да накажат Русия заради войната. Ограниченията изпратиха цените на алтернативните енергийни продукти във висините, разпалвайки още повече инфлацията, която заплашва да доведе водещите икономики до рецесия.

„Китай вече купува на практика всичко, което Русия може да изнесе чрез тръби и тихоокеански пристанища“, коментира Лаури Миливитра, анализатор на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, който проследява руските енергийни потоци от началото на войната. „Индия е основният купувач на товарите от Атлантическия океан, които Европа вече не иска“, допълва той.

Поскъпването на петрол, втечнен природен газ и въглища. Графика: Bloomberg

Тази щедрост едва ли ще приключи скоро, тъй като цените на енергийните източници са много по-високи, отколкото по същото време миналата година, дори и като се имат предвид отстъпките на Русия спрямо международните сортове в опит да засили покупките на своята продукция. Що се отнася до обемите, китайският внос продължава бавното си увеличение през юни, а Индия може би ще има още облекчения за увеличаване на покупките през идните месеци с влизането в сила на европейската забрана за руски петрол, казва Миливитра.

Но Китай и Индия все още изостават от Европа като цялостни продажби от началото на годината, показват данните на Миливитра. Европейските покупки обаче ще продължат да намаляват с влизането в сила на забраните за внос на руски петрол и въглища и спирането на някои доставки на газ от Русия.

Русия има дългогодишни търговски и стратегически отношения с Китай и Индия и освен щедрите ценови отстъпки приема също така и плащания в местна валута.

Китай е най-големият вносител на енергоизточници в света и има отделни тръбопроводи за сибирски петрол и газ. Дори и когато потреблението на енергия бе ограничено през първата половина на 2022 г. – отчасти заради блокадите заради новата вълна на коронавируса – страната е похарчила значително повече за руски енергийни продукти заради по-високите цени и малките увеличения на обемите.

Разходите на Китай за руски енергийни продукти. Графика: Bloomberg

Увеличението при Индия след началото на войната е значително по-драстично, тъй като страната няма сухопътна граница с Русия и пристанищата ѝ са отдалечени за по-ефективни откъм ценова гледна точка доставки. В допълнение към увеличаването на доставките петрол и въглища Индия е вкарала и три карго контейнера втечнен природен газ от Русия от началото на войната спрямо само един през същия период на миналата година, показват данни на Bloomberg, проследяващи морския товарен транспорт.

Разходите на Индия за за руски енергийни продукти. Графика: Bloomberg

„От историческа гледна точка Индия е взимала много малко руски петрол, но войната в Украйна и ембаргото върху петрола от Русия на Европейския съюз доведоха до ребалансиране на петролните търговски потоци“, посочва в бележка от миналия месец анализаторът на Rystad Energy Уей Чън Хо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, и тая глупост ще иде точно там, където и голямото плашене кво щяло да стане кат москалите спрат газа. Посоката е НХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
"...да се поведат европейците към светлото нисковъглеродно бъдеще, където ще се къпят рядко и със студена вода, ще работят от къщи, ще намаляват отоплението и климатика и ще се откажат от автомобилите. " ...........евроценности !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Тримесечната нетна печалба на Епъл.Това са мащабите на Великата сила....Падат се по 171$ БРУТО на човек от населението, или по 57$ на човек месечно...Как да не се впечатли човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
еми не, чакаме някой кремльовец да ни светне... иначе тая статия е написана от някой неееграмотник дето изобщо не разбира за какво има инфлация... демек, точно като теб.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 1 година
Растат приходи от търговията с дял 5% към 2 държави на майната си, при продажби с отстъпки по 30% и повече :) Приходи от продажбите към останалите спадат, скоро и нула - те това са и санкциите, днес Лада без спирачки - утре конска каручка към светлото рашастанско бъдеще :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Вчерашнорегистриран копейник - тpoл, щетите за москалската икономика още са съвсем в началото - петрола ще го продават само с огромна отстъпка в конкуренция с Иран и Венецуела, газа ще спрат да продават на 90%, всякакви суровини ще продават само на папуаски държави, изтича малкото качествен човешки материал, инвестициите спряха, политическо презрение и нежелание за нищо общо с Мордор от целия цивилизован свят, инфраструктурата още повече ще се разкапе, защото за всяко нещо идва западна фирма, включително за добива и обработката на суровини. Мизерията на населението се увеличава всяка година. И това съвсем не е всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Не санкциите вдигат цената на енергоресурсите , а рязкото покачване на търсенето между пиковете на ковид пандемията . Войната в Украйна само катализира процеса , като прибави освен свитото предлагане и несигурността на доставките . Индийският и китайският пазар са ненаситни на ефффтини суровини , а рассийските по принцип не са еффффтини , не знам що живеете в такъв розов пропаганден балон ... :))) ... Те си струват колкото другите суровини , че да же и по-скъпо , когато пазарът е сравнително спокоен . Има борсови цени , има произход на суровините , позапайте малко цифри преди да плещите . В момента индийците купуват много , първо защото те са много и и мат голям недостиг на каквото се сетиш в държавата , и второ защото им ги продават с голяма отстъпка , предполага се около 30% от борсовите цени . А рассияните продават , защото няма на кой друг да продават . И ще си останат с тези пазари , а губят два огромни други ... Целта на санкциите , никога не е била изцяло финансова . Рассияните ги изрязват буквално от икономиката на Европа , Австралия и Усато . Това се случва ... :))) ... Освен това твойта кола като върви нали пълни резервоарът , а не харчи , теб кво те греят другите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Selqnin
преди 1 година
Какво според Вас постигат санкциите?Целта им е да намалят приходите в касата на Путин. Резултата им е увеличаване на приходите, ставилизиране на рублата и голяма инфлация в държавите на санкциониращите! Съдейки по резултата май руските шпиони не са в туските посолства, а вземат решеията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Има ли още някой неразбрал, че ай кюто ти е колкото на скарида??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
cyclop
преди 1 година
Има ли още някой неразбрал че целта на санкциите от самото начало беше да се унищожи икономически Европа. И да се поведат европейците към светлото нисковъглеродно бъдеще, където ще се къпят рядко и със студена вода, ще работят от къщи, ще намаляват отоплението и климатика и ще се откажат от автомобилите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още