IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Със злато се компенсират бюджетни липси в международните разплащания

Икономическата криза от 2008 г. охлади оптимизма на централните банки да инвестират в съвременни финансови инструменти, просочи д-р Валентина Григорова-Генчева

21:26 | 04.02.19 г.
Експерт: Със злато се компенсират бюджетни липси в международните разплащания

Златото се оказва единственият начин да бъдат компенсирани огромни бюджетни липси в международните разплащания. Най-актуалният пример е Венецуела. Това коментира д-р Валентина Григорова-Генчева, директор Злато и нумизматика в Първа инвестиционна банка, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според експерта страните от БРИКС притежават сериозни златни резерви, а от години Русия и Китай поставят в трезори „всичко, което придобиват, а освен това са и от най-големите нетни купувачи на инвестиционно злато”.

“Централните банки на Русия, Казахстан и Турция са основните купувачи на злато през 2018 г. на базата доклад от Световния златен съвет. И Унгария увеличи златния си резерв. Германия също от няколко години връща от САЩ своя златен резерв. САЩ отказват бързи и големи доставки на Германия. Мнозина анализаторите подозират, че част от това злато отдавна е преминало в частни ръце и сега трябва бъдат произвeдени кюлчета и да бъдат върнати на своя легален притежател", посочи експертът и обясни, че Фед е частна организация и може да разполага по различен начин със златото.

Д-р Григорова-Генчева напомни, че сегашните технически стандарти за благородните метали изискват всяко злато, излязло извън трезор, да бъде наново претопено, анализирано, маркирано.

"Икономическата криза от 2008 г. охлади оптимизма на централните банки да инвестират в съвременни финансови инструменти и да бъдат по-агресивни в своята политика. В момента политическата несигурност се оказва по-сериозен фактор от икономическата такава в предходното десетилетие", коментира експертът и посочи , че там конфликтите се отразяват на най-високо международно равнище.

Валентина Григорова-Генчева разкри, че венецуелската централна банка през изминалата година е продала на Турция злато от около 20 тона. “От две години цените на петрола притискат Венецуела. От друга страна, президентът Мадуро е обвинен във всякакви неща. САЩ със своите санкции пречат на държавата да получава кредити от международни организации, за да се преустанови хуманитарната криза. Затова правителството се лишава от част от своя златен резерв на част от международните пазари, за да може държавата да има свежи пари", уточни още експертът.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още