IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът Covid-19

Риск и възвръщаемост при инвестицията в злато

08:38 | 23.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ефектът Covid-19

Инвестиционното злато е придобило статут на сигурно убежище по време на финансова криза. През хилядолетната си история благородният метал действа като хранилище на стойност и увеличава покупателната си способност. Пример е цената на мъжки костюм в Америка през 1922г. - годините на невиждан икономически растеж преди Голямата Депресия и стойността на 1 тройунция злато тогава.

От Националния Каталог за мъжки костюми се вижда, че цената на костюм от 3 части и резервни панталони е под $25. Според данни на Световния Съвет по Златото, тройунция от скъпоценния метал се е търгувала през същата 1922-ра за около $21, което означава че с 31.1 гр. злато човек е можел да купи костюм. Днес тройунция от златото се търгува за около $1.950 – сума, с която можем да купим няколко костюма, което потвърждава факта, че в дългосрочен план стойността на златото расте. В никакъв случай обаче не трябва да изключваме фактът, че това е борсово търгувана стока и цените за тройунция се покачват и спадат на пазарен принцип. Защо тогава Covid-19 създава предпоставки за добра възвръщаемост при инвестицията в злато?

Ограничителните мерки срещу разпространението на вируса директно ограничиха търговията и възможността на редица индустрии да развиват бизнес. Подтикнати от страх, инвеститорите започнаха масова разпродажба на активи, което доведе до срив в цените на основните борсови индекси. За изненада на мнозина, точно в този момент стойността на златото също се срина, вместо да обърне посоката нагоре. Причината е, че голяма част от търговията се извършва чрез марджин, кредит от инвестиционния посредник. За да поддържат този марджин и съответно позициите си отворени, се наложи инвеститорите да разпродадат активите си в злато и това срина цената в краткосрочен план. Много трейдъри с дълги позиции в скъпоценния метал реализираха огромни загуби, защото нямаха достатъчно марджин да абсорбират и устоят моментното движение надолу. От там насетне обаче златото доказа за пореден път статута си на сигурно убежище, след като достигна най-високата си стойност някога от над $2060 за тройунция.

Редица от най-големите банки в света коментират, че златото би могло да се окаже добра инвестиция през следващите няколко години. АBN Amro изтъкна като основен факт ниските лихви и финансовите стимулации, които обезценяват валутите. Златото се котира обикновено в долари. В момента, в който американската валута загуби стойност, това предизвиква поскъпване на жълтия метал. Тъй като правителствата продължават да подпомагат икономиката с печатане на нови пари, Saxo Bank и Credit Swiss обявиха публично своите бичи очаквания за цената на златото. Според данни на Fidelity, може би най-големият инвестиционен посредник в света, над $40 милиарда са пренасочени към фондове, инвестиращи в злато, от началото на годината.

Това засилено търсене е пазарна предпоставка възходящият тренд да продължи. Същото очакват и от Bank of America, чиито анализатори прогнозират цена от $3000 за тройунция злато през следващата година. Не пропускайте да чуете мнението на трейдинг експертът Радослав Шаллиев, как се отразява кризата с Covid-19 на златото и световните финансови пазари. Утре, 24 септември, от 19:00ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още