IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на петрол в САЩ може да надвиши този на Саудитска Арабия

Скоро Вашингтон ще си оспорва първото място с лидера Русия, става ясно от анализ на МАЕ

15:47 | 19.01.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Все по-нарастващото производство на суров петрол в САЩ може скоро да изпревари това на Саудитска Арабия, оспорвайки първото място на Русия. Това става ясно от месечния доклад за петролния пазар на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от вестник Wall Street Journal.

Очакванията са през 2018 г. производството на САЩ да достигне до над 10 млн. барела дневно – пик, невиждан от 70-те години насам, показват данните. Прогнозата на МАЕ е за 10,4 млн. барела дневно, увеличение в размер на 260 000 барела, което се дължи до голяма степен на скорошното увеличение в цените на „черното злато“.

От агенцията посочват, че през изминалата година производството е било тласнато нагоре от страните извън ОПЕК начело със САЩ, компенсирайки съкращенията в производството каретела и някои други държави. 

Миналата година ОПЕК, както и десет други производители на петрол заедно с Русия – която през 2017 г. произвеждаше около 10,9 млн. барела дневно, се договориха да ограничат производството си с близо 2% до края на 2018 г. Първоначално споразумението, сключено за първи път през 2016 г., целеше да внесе баланс на пренаситения пазар и да стимулира покачването на цените.

Според МАЕ средно през изминалата година 14-те страни членки на картела са произвеждали по 39,2 млн. барела дневно, съобразявайки се с намалението в продукцията. За сметка на това обаче производството на САЩ е компенсирало около 60% от тези съкращения. С увеличение от около 600 000 барела дневно американската индустрия е задминала „всички очаквания“, посочват от агенцията.

Цената на европейския бенчмарк Брент се увеличи с приблизително 50% от спада си през юни 2017 г. насам, достигайки до над 70 долара за барел този месец – за първи път от три години насам. Стимул за това бяха от съкращенията в ОПЕК, геополитическите рискове за доставките, намаленото производство във Венецуела и временното затваряне на тръбопроводи, припомня Wall Street Journal.

„Петролният пазар очевидно се затяга“, посочиха от МАЕ, отбелязвайки продължаващия спад в световните петролни запаси. Подобно мнение изказаха по-рано през седмицата и запитани от Investor.bg български анализатори. Анализа може да прочетете тук!

От агенцията оставиха непроменени прогнозите си за увеличение на търсенето на петрол за 2018 г. на ниво от 1,3 млн. барела на ден. 

Шистовата индустрия помага на САЩ да изместят Саудитска Арабия по производство на петрол

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Те и танкерите с LNG щеха да закопат Газпром... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
Jorkata
преди 6 години
Пак тия мантри с нефтодобив в САЩ... отровиха си земята с тия шистаци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
michaelis12
преди 6 години
"банкрутирало Сашово щело да добива повече петрол от Камилите че и от руските орди ....."ский я тая новата студентка ква простотия е преписала, тц тц тц сигурно точ така ше стане, дори и след 5 месеца па нема мръдне тоя изостанал сайт .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Ето защо отпуснаха да се качат цените значи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още