IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: Обезценяването на парите е голямото предизвикателство пред Европа и САЩ

Цените на акциите през следващото десетилетие ще растат с по около 6-7-8% на година, очаква главният инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг"

11:53 | 07.07.22 г. 3
Цв. Цачев: Обезценяването на парите е голямото предизвикателство пред Европа и САЩ

Според него обезценяването на парите ще повиши цените на активите на борсата. Той отбеляза обаче, че те тръгват от много висока стойност. „Когато корпоративните печалби изчезнат тази година, което ще се случи през второто полугодие на 2022 г., тогава ще се преоцени самата стойност на акциите. Тази голяма преоценка всъщност ще бъде доброто ниво за инвестиране за десетилетие напред“, посочи Цачев.

По думите на анализатора „искрата, която ще подпали този растеж, ще бъде именно промяната на политиката на централните банки“. Той очаква Федералният резерв на САЩ да започне да намалява лихвите в даден момент и да премине отново към стимулиране на икономиката.

„След като видим тази промяна, цените на акциите ще растат, но няма да е с темпа, който виждахме през миналото десетилетие – с 15% средна годишна възвръщаемост на американската борса. През следващото десетилетие ръстът ще е от около 6-7-8%“, очаква Цачев. 

Що се отнася до инфлацията, той направи прогноза за скорошно забавяне до нулеви нива и каза, че това ще се дължи на поевтиняването на суровините. „Проблемът е, че те са в цикъл на растеж“, изтъкна той напомни, че са били в 10-годишен цикъл на поевтиняване през миналото десетилетие, докато сега започва цикълът на поскъпване. „Западните страни трябва да разберат, че не могат да воюват с Русия със санкции, когато суровините вървят нагоре“, е мнението на инвестиционния консултант.

Цачев коментира и поевтиняването на еврото до 20-годишно дъно спрямо долара, което го доближи до паритет с щатската валута. Според него не поскъпването на долара е притеснително, а задаващата се рецесия. Той обаче прогнозира, че рецесията няма да се развие до финансов колапс, а по-скоро ще прилича на случващото се през 2001-2003 г., когато имаше постепенен спад на икономиката.

„Следващото десетилетие инфлацията ще бъде водещ фактор. Тя трябва да бъде повече от доходността по облигациите, доходността по депозитите, повече от това, с което нарастват цените на недвижимите имоти“, смята Цачев.

По отношение на петрола той посочи, че има вероятност за силно понижение на цените. „Видяхме много силен спад в цените на индустриалните метали, той се прехвърля по-бавно върху петрола. Ще отнеме време, докато се балансира пазарът на горива в световен мащаб, така че да отчита перспективите на по-ниското търсене и това, че икономиката влиза в рецесия“, потвърди анализаторът.

Според него Европа и Русия ще достигнат до нов договор за купуването на суровини. Той посочи, че „няма друга алтернатива, която да е икономически обоснована и която да не доведе до икономически срив“. Ако не се стигне до такова споразумение и европейската икономика спре да работи, тогава кризата би била много по-силна, стана ясно още от разговора. „Паритет между еврото и долара ще ни се струва мечтаната стойност“, изтъкна Цачев.

Започна ли рецесията в еврозоната и сигнал за това ли е външнотърговският дефицит на германската икономика? Накъде ще върви инфлацията при различните варианти за изход на войната в Украйна? Ще окаже ли влияние евентуалното покачване на лихвите в икономика на търсенето на кредити? Кога Китай ще промени политиката си от експортно-ориентирана към вътрешно търсене? Каква ще е корекцията в цените на недвижимите имоти? Кога ще е подходящият момент за инвестиции? Кои са секторите, които са защитени от икономическия спад? Под заплахата на нова вълна на Covid ли сме?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук

* Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
що бе , нали са в еврозоната ... ние само си мечтаем за там ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
ЕЦБ няма полезен ход. Всяко вдигане на лихвите ще докара до дефоулт Италия, Испания и т.н. И тогава... Гърция(2008) ще ни се види като детска градина направо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Yanis83
преди 1 година
Естествено,така ще твърди господина.То и аз да имам фабрика за вафли ще твърдя,Че вафлите са най-здравословната храна и трябва постоянно да ги ядете в големи количества.Защото са полезни,а похарчени пари за вафли ги изяждане вие,а не инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още