IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки купуват злато с най-бързи темпове от 1971 г. насам

Правителствата са прибавили 651,5 тона злато в хазните си през 2018 г., което представлява увеличение от 74% спрямо предходната година

17:14 | 31.01.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централните банки са купили повече кюлчета злато през миналата годината от когато и да е било от 1971 г. насам, когато САЩ премахнаха златния стандарт.

Правителствата са прибавили 651,5 тона злато в хазните си през 2018 г., което представлява увеличение от 74% спрямо предходната година, показва доклад на организацията World Gold Council (WGC), цитиран от Bloomberg.

Русия, която през последната година ускори процеса по намаляване на дела долари в резерва си, е най-големият купувач, следвана от Турция и Казахстан. Унгария също е направила значителна покупка на благородния метал, посочвайки като причина по-малкия риск и ролята на златото като предпазна мрежа срещу промени в международната финансова система, допълват от WGC.

„Централните банки са избрали значително да увеличат златните си резерви, подсилвайки важността на златото като резервен актив“, посочват още от организацията.

Очаква се финансовите институции да придобият още 600 тона през тази година, показват данни на консултантската фирма Metals Focus Ltd. Покупките, които ще им помогнат да диверсифицират валутните си активи във времена на политическа нестабилност, са сигнал и за нарастващото доверие в цената на метала.

Според директора на звеното за инвестиционни проучвания на WGC Хуан Карлос Артигас с увеличаването на валутните резерви на централните банки те все повече странят от експозицията към долара.

Забавянето на световния растеж, по-слабият долар и желанието на централните банки да увеличат количеството злато, което притежават, може да се окажат печелившата комбинация за инвеститорите, които се надяват на възстановяване в цената на метала.

Тя завърши 2018 г. без значителна промяна, но отбеляза ръстове към края на годината на фона на притесненията за Brexit, разпродажбите на фондовите пазари и очакванията за не толкова агресивна парична политика на САЩ. Тенденцията за нарастване продължава и през този месец, като цената на златото достигна до най-високата си стойност от май насам.

Минути след 13:30 ч. българско време цената на благородния метал поскъпна с близо процент до 1322,72 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
"Златотото има и долна цена, която е значително над 0, и тя е цената на производството му, която вече е около 1000 долара за унция. Докато на фиатните пари е 0."Това са глупости.Ако цената на златото падне под 1000$, то това злато спира да се "произвежда" и остават производителите, които могат да се "вместят" в пазарната му стойност под 1000$, понеже не всички работят на един и същи марж.Въпроса с цената на хартиеното и реалното злато е съвсем друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
mariata
преди 5 години
В крайна сметка златото никой не може да го напечата, никой не може да гоизвади от обращение, никой не отказва да мусе плати в злато.Златотото има и долна цена, която е значително над 0, и тя е цената на производството му, която вече е около 1000 долара за унция. Докато на фиатните пари е 0.Цялото злато в света е по-малко обема на НДК - то е около един куб със страна от 20 м и на година добивът увеличава страната му с 2 до 3 см
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Мхм, това май обяснява защо купуват реално, а не злато на хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Никсън обявява едностранното излизане на САЩ от споразумението Бретън Удс и премахва златният стандарт. С това си действие прави Америка супер сила номер 1 в западния свят, а по късно и в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
1971-ва?Какво е станало 1971 г. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
evtimvz
преди 5 години
Ако си го взел дългосрочно - добре. Това е спестяване. Но ако си решил да продаваш скоро, едва ли ще спечелиш заради големите марджини за златото. Пожелавам ти късмет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 22
evtimvz
преди 5 години
Внимателен анализ показва кои страни купуват злато най-много. Очевидно трансформират пари в злато. Но това са икономики със забавен или отрицателен разтеж. След като си изпълнят програмата логично е развитите икономики да ги ударят и златото да тръгне надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Защо купуват физическо, а не на хартия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Shadow1
преди 5 години
Добри аз купих малко чисто злато преди 2 месеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Значи кризата е близо, но плебеите ще научат последни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още