IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола тръгнаха нагоре в началото на новата седмица*

Изпълнителният директор на петролната BP Боб Дъдли обаче смята, че петролът може да поевтинее до нива между 50 и 65 долара

10:44 | 21.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха нагоре по време на азиатската сесия в понеделник след новината, че САЩ слагат на пауза търговската война с Китай, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол поскъпват с 0,70% до 71,78 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,80% до 79,14 долара за барел.

Търговската война между САЩ и Китай засега се отлага, след като двете най-големи световни икономики са се договорили да се откажат от взаимните заплахи за налагане на мита, докато работят върху по-широко търговско споразумение, съобщи американският финансов министър Стивън Манучин.

„Постигнатото съгласие за момента да няма търговска война е положително за цените на петрола, тъй като ако има такава война, то това ще засегне значително растежа в световен мащаб“, коментира Стивън Иннес, директор Търговия за азиатско-тихоокеанския регион в брокерската компания Oanda.

Цените на суровия петрол обаче не преминаха нивата от ноември 2014 г. сутринта в понеделник, достигнати през миналата седмица, тъй като много трейдъри и анализатори смятат, че има достатъчно предлагане, което да отговори на търсенето, въпреки продължаващите производствени съкращения от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), засегнатото производство във Венецуела и очакваните американските санкции срещу един от големите производители на петрол Иран.

„При липса на допълнителна ескалация на геополитическия риск, цените на петрола биха могли да се понижат“, смята Грег Маккена, главен пазарен стратег в AxiTrader.

Изпълнителният директор на петролната BP Боб Дъдли дори смята, че петролът може да поевтинее до нива между 50 и 65 долара за барел заради нарастващото производство на шистов петрол и капацитета на ОПЕК да увеличи продукцията с цел да запълни евентуална дупка на пазара при ограничаване на доставките от Иран.

На стоковите пазари златото поевтинява в понеделник с 0,70% до 1282,30 долара за тройунция. Среброто и платината отчитат понижение в цената си съответно с 0,94% и 1,02%, докато медта поскъпва с 0,52%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,13% до 93,84 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,51% до 111,34 йени. Австралийският долар се търгува с 0,05% по-ниско спрямо американския до 0,7507 долара.

*Информацията е актуална към 9:55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още