IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола скочиха с над 2% след победата на Байдън в САЩ*

Сортът Брент премина границата от 40 долара за барел

10:05 | 09.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават с повече от 2% в понеделник, като сортът Брент премина границата от 40 долара за барел, след като Джо Байдън беше избран за президент на САЩ. Победата му подтикна апетита към риск, компенсирайки притесненията за въздействието върху търсенето от влошаващата се пандемия с коронавирус, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент за януари поскъпват с 2,26% до 40,34 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол повишават цената си с 2,32% до 38 долара за барел.

Петролът отново пое нагоре след спад от 4% в петък, след като финансовите пазари реагираха положително на победата на Байдън в президентската надпревара в САЩ, която бе потвърдена в събота.

Междувременно доларът отслабна, стимулирайки суровините, търгуващи се в долари, тъй като те станаха по-достъпни за инвеститорите.

„В търговията тази сутрин има нотка на риск, отразяващ нарастващата увереност, че Джо Байдън ще влезе в Белия дом, но Републиканската партия ще запази контрола върху Сената“, коментира Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Сидни.

„Резултатът е идеален от пазарна гледна точка. Нито една от двете страни не контролира Конгреса, така че както търговските войни, така и по-високите данъци са до голяма степен извън дневния ред. "

Новоизбраният президент на САЩ Байдън и неговият екип ще работят за справяне с влошаващата се здравна криза. САЩ станаха първата държава в света от началото на пандемията, която регистрира над 10 милиона инфекции с COVID-19, показаха данни на Ройтерс в неделя.

В същото време производството на петрол в САЩ ще се повиши, като броят на работещите петролни и газови платформи в страната се е увеличил за осма седмица през миналата седмица, според данни на компанията Baker Hughes.

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са предпазливи за облекчаването на мерките на Байдън срещу Иран или Венецуела през следващите години, което може да означава увеличение на производството, което би затруднило балансирането на предлагането и търсенето.

Анализаторите от ING смятат, че възстановяването на доставките на ирански нефт е по-вероятно да се случи в края на 2021 г. или през 2022 г.

ОПЕК и нейните съюзници, група, известна като ОПЕК +, намалиха добива с около 7,7 милиона барела на ден, за да балансират световните петролни пазари.

Китай, най-големият вносител на суровина в света, отчете спад във вноса от 12% през октомври в сравнение със септември.

Някои анализатори обаче очакват вносът да нарасне през 2021 г., след като Пекин увеличи квотите с 20%.

* Информацията е актуална към 9:26 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още