IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се насочват към второ седмично повишение*

За седмицата и двата водещи сорта върват към поскъпване от около 8%, въпреки че поевтиняват в петък

09:53 | 13.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в последния търговски ден от седмицата, притиснати от опасенията за бавно възстановяване на световната икономика и търсенето на гориво поради нарастващия брой нови случаи с коронавирус. Въпреки опасенията на пазара и настоящите спадове, петролът е на път да запише втора поредна седмица на повишения след съобщението за напредък в разработването на ваксина срещу вируса, пише Ройтерс.

Сортът Брент поевтинява с 1,29% до 42,97 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) понижават цената си с 1,61% до 40,46 долара за барел.

За седмицата и двата сорта се насочват към повишение от около 8%.

Данните от правителството на САЩ също оказаха натиск върху цената, след като миналата седмица запасите от суров петрол се увеличиха с 4,3 милиона барела в сравнение с прогнозирания спад от 913 хил. барела.

"Очаква се цените на петрола да останат под натиск през следващата седмица, ако разпространението на пандемията продължи да се ускорява в много части на света“, коментира Коичи Мураками, анализатор в Daiichi Commodities Co Ltd.

Международната агенция по енергетика (IEA) заяви в четвъртък, че глобалното търсене на петрол едва ли ще получи значителен тласък от откриването на ваксина срещу COVID-19 през 2021 година.

„Мненията, че ще отнеме време, за да се прояви каквато и да е полза от ваксината срещу COVID-19, подтикнаха инвеститорите да отпуснат дългите си позиции“, заяви Казухико Сайто, главен анализатор в Fujitomi Co, добавяйки, че анализът на графиките предполага, че WTI се насочва към 39,5 долара за барел.

Анализаторите смятат, че по-строгите ограничения върху движението заради коронавируса означават, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, могат да се разколебаят и да не пристъпят към планираното разхлабване на ограниченията в производството, договорено по-рано тази година.

* Информацията е актулна към 09:20 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още