IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола са стабилни след бурите в Мексиканския залив*

Притесненията за търсенето продължават да тежат над настроенията

09:10 | 24.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Цените на петрола отчитат минимални понижения в понеделник, след като бури в Мексиканския залив спряха повече от половината от производството на суровината в региона. По-рано през сесията стойностите на суровината нараснаха, но този скок бе ограничен от продължаващите опасения относно търсенето на фона на блокадите срещу коронавируса, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,02%, или 0,01 долара, до ниво от 44,34 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 42,31 долара за барел, което е понижение от 0,03 долара, или 0,07%.

Ураганът „Марко" и тропическата буря „Лора" преминаха през Карибите и Мексиканския залив в неделя, принуждавайки енергийните компании да изтеглят служителите си  от офшорните платформи и да прекратят производството на петрол.

Производителите спряха 58% от добива на петрол и 45% от този на природен газ в морето на Мексиканския залив в неделя. Регионът допринася за 17% от общото производство на петрол и 5% от производството на природен газ в САЩ.

 „Суровите цени се повишиха, тъй като проблемите в Атлантическия океан могат да доведат до големи смущения с нефтените операции в Мексиканския залив“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA в Ню Йорк.

„Ръстовете в пазарните стойности на суровината обаче вероятно ще бъдат заглушени, тъй като несигурността около коронавируса продължава да тежи върху прогнозите за търсенето“, заяви  той.

Общият брой на смъртните случаи от коронавирус в световен мащаб надхвърли 800 000 в събота, показват данни на Ройтерс, като водещи в негативния показател са Съединените щати, Бразилия и Индия.

В подкрепа на цените до известна степен се явява и заявеното от групата ОПЕК+ задължение за производителите,  които надхвърлиха квотите си за доставка в периода от май до юли, да компенсират това, намалявайки добива си с над милион барела на ден за два месеца.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,30% до ниво от 1941,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:45 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още