IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола са близо до 18-годишно дъно*

Суровината е подложена на удари както страна на търсенето, така и от страна на предлагането

17:31 | 18.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижиха до най-ниските си нива от почти 18 години в сряда, тъй като коронавирусната пандемия продължава да намалява търсенето на суровината. В същото време нарастващите притеснения относно евентуалната глобална рецесия вещаят понижени нива на суровинните покупки в дългосрочен план, информира CNBC. 

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 2,47 долара, или 9,01%, до ниво от 26,14 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 22,87 долара за барел, което е понижение с 4,08 долара, или 15,14%.

Суровината претърпява удар както от страна на търсенето, така и от страна на предлагането. „Пазарът на петрол е на път да се наводни с излишък от барели“, заявиха от Bank of America.

Колко ниски могат да станат цените?

Тъй като срокът по споразумението между страните от ОПЕК+ за съкращаване на добива изтича в края на месеца, на държавите скоро ще им бъде позволено да изпомпват колкото искат.

„С всеки изминал ден изглежда, че под цените на петрола има по един нов отворен капан. Очакваме да станем свидетели на спад в суровинните пазарни стойности докато не се достигне равновесие на пазара“, казва анализаторът на Rystad Energy Луиз Диксън.

„Това е най-мрачната картина на търсенето на петрол, на която сме свидетели отдавна, защото понижението му е съчетано със спад в потреблението на реактивно гориво, бензин, транспортно гориво, нефтохимикали“, добави той.

Сортовете  WTI и Брент отчитат понижение в пазарните си стойности с 45% на месечна база. Изглежда, че март ще бъде най-лошият месец в историята на петролните пазари.

Във вторник Goldman Sachs намали прогнозата си за цените на петрола през второто тримесечие до средно 20 долара за барел. Анализаторите на банката смятат, че използването на петрол е намаляло с 8 милиона барела на ден.

За разлика от предишните периоди на икономически сътресения, включително финансовата криза през 2008 г., дългосрочното въздействие на коронавируса все още е много неизвестно. Тъй като все повече и повече пазарни наблюдатели казват, че рецесията изглежда вероятна, цените на петрола могат да продължат да падат.

Накъде поема ОПЕК

След като преговорите между държавите от ОПЕК и техните съюзници относно споразумението за добива се провалиха по-рано този месец, Саудитска Арабия обяви плановете си да увеличи ежедневното си производство до рекордните 12,3 млн. барела на ден през април. За сравнение, кралството изпомпва приблизително 9,7 милиона барел на ден през февруари. От своя страна Русия също заяви, че може да увеличи производството си.

„Саудитска Арабия добави най-много масло в огъня чрез своята схема за максимизация на добива“, каза Джон Килдуф от Capita . „Цените се опитват да намерят равновесното си положение, което според мен ще бъде около 18,00 долара за барел WTI", добави той.

От своя страна Ирак призова във вторник 14-членния картел ОПЕК и неговите съюзници да проведат спешна среща, предаде Ройтерс.

*Информацията е актуална към 17:17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gre
преди 4 години
Не е лошо да поразмърдате котировките на сайта , че са заспали от понеделник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още