IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола поеха надолу в отговор на новите мерки срещу COVID*

Новите ограничителни мерки затрудняват краткосрочните прогнози за търсенето на суровината

09:12 | 16.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола поеха надолу в отговор на повторните ограничения за спиране на нарастващия брой нови случаи на заразени с COVID, които намалиха перспективите за икономически растеж и търсенето на горива, съобщава Ройтерс.

Миналата седмица американската Администрация за енергийна информация (EIA) съобщи за увеличаване на търсенето на петрол в САЩ, което доведе до намаляване на запасите от суров петрол. Тези от дестилати пък записаха най-големия спад от 2003 г. насам, когато ураганът Делта намали производството на петрол и затвори рафинериите в Мексиканския залив .

Фючърсите на сорта Брент поевтиняват с 0,86% до 42,76 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол понижават цената си с 0,81 до 40,63 долара за барел. По-рано по време на сесията и двата сорта поевтиняха с 1 долар за барел.

В Европа някои държави възобновиха комендантския час и ограничителните мерки, за да се справят с новите случаи на коронавирус, като Великобритания наложи по-строги ограничения в петък.

„Това осакатява краткосрочните прогнози за търсенето на петрол", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA в Ню Йорк. „Анемичното търсене ще принуди ОПЕК+ да отложи всяко облекчаване на съкращенията в производството на петрол.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви, че търсенето се възстановява по-бавно от очакваното и организацията ще гарантира, че цените на петрола няма да спаднат рязко отново.

Най-големите световни търговци на петрол Vitol, Trafigura и Gunvor заявиха, че наблюдават бавно възстановяване на търсенето на петрол поради новия пик на пандемията.

*Информацията е актуална към 08:46 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още