IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола поеха надолу*

ОПЕК и нейните съюзници спазват пакта си за ограничаване на производството през септември

10:36 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като по-рано през сесията задържаха стабилно ниво на фона на данни за спад в запасите от суров петрол в САЩ през миналата седмица, докато ОПЕК и нейните съюзници спазват пакта си за ограничаване на производството през септември, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поевтиняват с 0,58% до 40,80 долара за барел, докато тези на сорта Брент понижават цената си с 0,55% до 43,08 долара за барел към 10:43 часа българско време.

По-рано през седмицата цените на петролните пазари записаха ръстове въпреки покачващия се брой случаи на COVID в Европа, което потенциално би засегнало търсенето на гориво.

„Енергийните пазари имат свой собствен ритъм в момента“, коментира Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets, добавяйки, че скорошната волатилност на цените на петрола може да е привлякла повече позиции на пазара.

Индустриалната група на Американския петролен институт заяви, че запасите на суров петрол, бензин и дестилат в САЩ са спаднали през седмицата до 9 октомври.

Запасите от суров петрол са намалели с 5,4 милиона барела, докато дестилатните запаси, които включват дизел и мазут, са намалели с 3,9 милиона барела. Тези намаления са почти двойни на очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс.

Брент може да отстъпи до 42,55 за барел, след като не успя да пробие линията на съпротива на 43,44 долара, заяви в четвъртък техническият анализатор на Reuters Уанг Тао.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници (ОПЕК+) са спазили своето споразумение за намаляване на доставките на петрол през септември, съобщиха двама източници от ОПЕК+ пред Ройтерс преди заседанието на техническия комитет на организацията по-късно днес.

Междувременно ANZ Research посочи рязкото нарастване на вноса на суров нефт в Китай през септември и закупуването от рафинериите в Индия, което помага за стабилността на пазара.

*Информацията е актуална към 10:43 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още