IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на среброто пропадна със 7%

Благородният метал е в мечи пазар заради опасенията, че икономиката на Китай се забавя

10:47 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Среброто е по-волатилно, с по-малко ликвиден пазар&quot;, смята анализатор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Среброто е по-волатилно, с по-малко ликвиден пазар", смята анализатор. Снимка: Ройтерс

Цената на среброто пропадна със 7% при стартирането на търговията тази седмица. Така котировките се върнаха до нивата си от септември 2010 година. Разпродажбите доведоха и до силно увеличение на съотношението между цената на златото и среброто, пише Bloomberg.

Среброто с незабавна доставка поевтиня до 20,6985 долара за тройунция тази нощ. В същото време златото изгуби 1,5 на сто до 1 338,85 долара за тройунция. Така се стигна до съотношение от 64,89 тройунции сребро за една тройунция злато, което е най-високото ниво от август 2010 година досега.

Цената на среброто от началото на 2013 г. спадна с 30 на сто, което го прави най-слабо представилият се благороден метал на борсата. Данните идват в момент, когато търсенето е чувствително отслабено вследвие на намалената промишлена употреба.

"Среброто е в преходен момент спрямо златото", заяви Ян Сюедзие, анализатор в Galaxy Futures Ко – брокерска къща, контролирана от държавния инвестиционен фонд на Китай. "Търсенето на инвестиции бавно намалява. Съществуват и съмнения за промишленото търсене, което представлява основният двигател."

Среброто навлезе в мечи пазар през последния месец на фона на опасенията, че икономическият растеж в Китай – най-големият индустриален играч след САЩ, може да се забави, докато Европа от своя страна все още остава в рецесия.

Данните от миналата седмица показват, индустриалното производство в Китай се понижава, след като премиерът на страната Ли Къцян сигнализира за ограничаването на възможностите за използване на стимулите за развитие. Ценният метал се използва за направата на слънчеви панели и електроника.

"Среброто е по-волатилно, с по-малко ликвиден пазар, като посоките му на движение винаги са по-преувеличени от тези при златото", каза от своя страна Сян Нан, анализатор в CITIC Securities Futures Co. – една от най-големите брокерски компании в Китай.

"Златото бързо губи благоволението на инвеститорите, и тази липса на интерес се показват в данните на фондовете ETF и CFTC", допълни още анализаторът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още