IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се възстановява, но рисковете на пандемията остават*

Увеличението на стойността е от около 0,8% и при двата водещи сорта

10:01 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола започна постепенно да се възстановява в петък, след като достигна триседмично дъно в предходната сесия на фона на рекордния спад на американския икономически растеж и коронавирусната пандемия, съобщава Ройтерс.

Цената и на двата водещи сорта „черно злато“ се покачва с около 0,8%, като тази на международния бенчмарк Брент достига 43,59 долара за барел, а на американския WTI е 40,23 долара за барел.

В четвъртък сортът Брент поевтиня с близо 2%, а WTI - с над 3%.

Въпреки това международният бенчмарк е напът да отчете четвърти пореден месечен ръст, а американският лек суров петрол – трети пореден, след като контрактите успяха да се възстановят от дъното си през април, когато по-голямата част от света бе под блокада.

Но на фона на разпалването на нова вълна инфекции по света заплахата от поредно отслабване на търсенето е неминуема.

„Равновесната цена (цената когато обемът, който купувачите търсят, е равен на предлагания от търговците – бел. ред.) може да е по-ниска“, посочва Майкъл Макарти, главен стратег на CMC Markets. „След като трябваше да се справяме с това около събирането на ОПЕК+, знаем какво се случва – основният въпрос за петролните пазари е унищожението на търсенето“, допълва той.

Организацията на страните производителки (ОПЕК) и нейните съюзници планират да увеличат производството си от тази събота, прибавяйки около 1,5 млн. барела дневно към световните доставки.

Това обаче се случва на фона на ново влошаване на световните прогнози за възстановяване заради новия бум на болни от коронавирус, който може да доведе но поредни блокади по света.

В същото време в четвъртък стана ясно, че американската икономика се е сринала с годишен темп от 32,9% през второто тримесечие – най-дълбокият спад от началото на статистиката през 1947 г.

В Германия също бе отчетено рекордно понижение на производството – най-голямата икономика в Европа се свива с 10,1% на тримесечна основа в периода от април до юни.

*Информацията е актуална към 9:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още