IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се насочва към четвърти пореден седмичен ръст*

Оптимизмът на инвеститорите за по-голямо търсене засенчи опасенията за лихвените повишения и икономическото забавяне

09:48 | 20.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтинява в петък, но се насочва към четвърта поредна седмица на ръстове, подпомаган от оптимизма за силно търсене, който засенчва опасенията за затягането на паричната политика от централните банки и икономическото забавяне, съобщи Bloomberg.

В петък световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,63%, или 0,71 долара, до 111,33 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,47%, или 0,53 долара до 111,68 долара за барел, като за седмицата бележи повишение от под 1%. Въпреки това сортът е напът да отбележи четвърто поредно седмично повишение, което би била най-добрата серия от ръстове от средата на февруари насам.

petorl petorl

Световните продуктови пазари на горива се затягат, особено в САЩ, където цената на бензина и дизела достигна безпрецедентни нива на фона на предстоящия летен сезон, в който обичайно има много движение и потребление на горива. Очакванията са пътуванията в страната да доближат нивата, последно наблюдавани преди пандемията от коронавирус, според прогнози на Американската автомобилна асоциация.

"Черното злато" е поскъпнало с почти 50% тази година, след като търсенето се възстанови от неблагоприятния ефект на пандемията, а руската инвазия в Украйна разтърси световните пазари. Въпреки че Великобритания и САЩ наложиха ембарго върху руския внос на енергоносители, доставките към Азия нараснаха. Китай търси начини да възстанови стратегическите си резерви с евтин руски петрол, докато страната продължава да се бори с новопоявилите се огнища на заразени с коронавирус.

"Вниманието на пазара в момента е съсредоточено върху затегнатия петрол", каза Джоу Ми, анализатор в изследователски институт Chaos в Шанхай. "С намаляването на огнищата в Китай и сезона на силно търсене в САЩ, рисковете са възходящи", допълни експертът.

В петък Пекин даде неясни сигнали - докато банките намалиха лихвите, за да подкрепят крехката икономика, Шанхай откри първите случаи на новозаразени извън карантинираните от шест дни насам, което предизвика въпроси дали това ще засегне премахването  на блокирането в града.

*Към 09:40 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още