IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола расте в очакване на ново засилено търсене*

Недостигът на природен газ и въглища от Азия до Европа увеличава търсенето на „черно злато“, което съвпада с възстановяването на ключови икономики

09:56 | 18.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола продължава да върви нагоре и в понеделник, след като записа осмо поредно седмично увеличение миналата седмица. Пазарът се готви и за ново засилено търсене с началото на отоплителния сезон.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1% до 85,72 долара за барел.

От своя страна американският лек суров петрол се търгува с повишение от 1,3% до 82,78 долара за барел.

На този фон недостигът на природен газ и въглища от Азия до Европа увеличава търсенето на „черно злато“ за производство на ток. Това съвпада и с възстановяването на ключови икономики от пандемията, което на свой ред води до значително затягане на пазара, посочва Bloomberg.

Цената на петрола достигна до най-високото си равнище от октомври 2014 г. отчасти и заради проблемите с доставките на суровина от Мексиканския залив заради урагана „Айда“. Въпреки това търсенето в Азия на американски петрол расте заради поскъпването на други сортове, които се ценообразуват спрямо световния бенчмарк Брент.

„Суровият петрол сега е в напълно спекулативно рали и лудо купуван“ на фона на недостига на въглища и природен газ, коментира Вандана Хари, основателка на консултантската агенция Vanda Insights. По думите ѝ обичайните фактори за намаление на цената от страна на предлагането, като действия на ОПЕК+ или ръст на шистовото производство, за момента са изключени.

Енергийната криза допринесе за отслабването на втората по големина световна икономика – тази на Китай, през третото тримесечие. Недостигът на електричество през септември накара някои заводи да намалят темпа на работа или да затворят напълно. Спиранията на тока се отразиха и на преработката на суров петрол миналия месец – темпът на производство на рафинериите спадна до най-ниското си равнище от май 2020 г.

*Информацията е актуална към 9:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
pass
преди 2 години
Ами нали всички това искаха, да имаме икономически ръст? Ето че започнахме да го постигаме и сега ще се радваме на резултатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още