IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава завишена на фона на продължаващата несигурност*

Суровината започва третото тримесечие с ръстове, но непредсказуемостта на пандемията в Китай все още тегне над инвеститорите

10:01 | 05.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се стабилизира до около 110 долара за барел, докато инвеститорите преценяват силните сигнали от пазара на фона на опасенията, че една възможна рецесия ще свие търсенето, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,41%, или 0,46 долара, до 113,03 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,13%, или 1,23 долара, до 109,66 долара за барел.

"Черното злато" започва третото тримесечие с поскъпване, след като през юни цената му записа първия си спад от ноември насам, предизвикан от опасения, че забавянето на икономиката може да доведе до намаление в търсенето. Поскъпването на енергоносителите ускори инфлацията - заедно с войната в Украйна, която влоши проблемите на снабдителните вериги  - а това принуди централните банки да предприемат бързо затягане на паричната политика.

Според Даниел Хайнс, старши суровинен стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd., е рано да се търсят положителни тенденции. "Ще са необходими допълнителни сигнали за затегнатост на директния пазар", допълни стратегът.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на над 4 долара за барел спрямо 2,50 долара преди месец.

Инвеститорите следят и развитието на пандемията в Китай, където властите се борят с новите огнища на коронавирус в източните региони на страната. Пълното отваряне на китайската икономика ще подкрепи потреблението и ще компенсира забавянето в Европа и САЩ.

"Китай е истинският непредсказуем фактор тук: правят се две крачки напред и една назад", каза Хайнс. "Възстановяването на търсенето в Китай може да компенсира уязвимостта на развитите икономики, докато централните банки затягат паричната политика", обясни експертът.

Възходът на петролния пазар накара западните лидери да апелират Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да произвеждат повече. В понеделник британският премиер Борис Джонсън апелира Саудитска Арабия да увеличи предлагането в опит да намали бързопокачващите се цени на горивата. Обръщението наподобява призива на американския му колега Джо Байдън, който предстои да посети доставчиците от Близкия изток по-късно този месец.

*Към 09:40 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още