IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България има шанс да стане входната точка на газа за Европа по "Турски поток"

Водят се преговори за втората тръба на газопровода, коментира руският енергиен министър Александър Новак

21:17 | 22.05.17 г. 7
<p>
	Руският енергиен министър Александър Новак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският енергиен министър Александър Новак. Снимка: Ройтерс

В скоро време ще бъде получено разрешение за строителството на втората тръба на "Турски поток". Това заяви днес пред журналисти в Истанбул руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Строителството на газопровода върви с пълна сила, турската страна даде всички необходими разрешителни за изграждането на първата линия и тя вече се полага, допълва БТА. За втората в близко време ще бъдат получени окончателните разрешения, работи се по въпроса за излизането на втората линия по сухопътната част на входната точка за европейските страни, каза Новак.

Той добави, че Русия води преговори по тази "входна точка" с различни страни, разглеждат се различни варианти, "това са Гърция, България, но на първо място, разбира се, тази линия ще преминава през територията на Турция", коментира той.

Руският енергиен министър уточни също, че преговори с България по проекта за строителство на газопровода "Турски поток" засега не са започнали, а става дума за избор на маршрут на територията на Турция, не за морския участък на България.

Плановете на Москва за "Турски поток" са да изградят две тръби по дъното на Черно море, свързващи Русия с турския бряг, с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра. Първата линия ще захранва турските потребители, докато втората е предназначена за Европа. 

На този етап обаче Москва не е водила разговори за точката, през която газът ще влиза в Европа. От коментарите досега това ще става чрез газов хъб на гръцко-турската граница. 

За водени преговори днес в Истанбул информира и руският премиер Дмитрий Медведев. "В момента в преговорите, които се водят с редица европейски страни, определяме къде ще е по-добре да бъде установена точката на влизане в Европа", отбеляза той.

По думите му "има различни предложения, водят се преговори с няколко европейски страни - и Гърция, и България, развитието може да бъде различно".

"Преди всичко при взимането на решения по този въпрос трябва да се анализират икономическите фактори, тъй като това е газопровод, това не е политически проект, това е чисто икономически проект", подчерта Медведев.

Той добави, че след като бъде определена входната точка в Европа, възможност да се включат ще имат и други европейски страни.

Руският премиер отново подчерта, че в крайна сметка "изпълнението на тези планове на територията на европейския континент, страните от Европейския съюз, ще зависи от решенията, които ще бъдат взети от европейските държави".

Проектът "Турски поток" беше обявен от Русия през декември 2014 г. като заместител на "Южен поток". На 7 май Газпром започна строителството на морския участък на "Турски поток" от руското крайбрежие на Черно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 17 rate down comment 8
michaelis12
преди 6 години
еббаси тъппунгерите, кат можеше да има директна тръбица на ЮП платените Сороспетийски папагали наскачаха тука щот "вредно" било, а от чаллмите са "шанс" било е верно с тва си увеличаваме шансовете за Вилает ..... хахахх колко *** народ, ама ние нема се даваме ше си чакаме корабите от Сашш с LNG те ше са "най-тънката" поста дет разпрааше *** Петрофф и Хюсейна ....:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Абе все ще трябва да си продават газта от някъде. Така че тръба до нас ще има. Останалото е как нашите и техните ще разпределят комисионните. Те тоя цирк го играха с Южен и бяха нацепили и трохите от баницата. ама дойде оня луд сенатор Маккейн и и.ба мам-.та на положението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 16
fon
преди 6 години
Това не е шанс, а е опасност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Както и да я смятат газа пак ще мине през България щото това е най-прекияти евтин път за страните от Южна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
юрист
преди 6 години
И последно - ....След среща на руския зам.-министър Герасимов с премиера Бойко Борисов Изненадващо! Русия заяви интерес към българския газов хъб "Балкан" (обновена) | 28 ян. 2016 | 15:45 Първият зам.-министър на правосъдието на Русия Сергей Герасимов заяви ясно интереса на неговата страна към проекта за изграждане на газов разпределителен център в България, наречен "Балкан". Това стана по време на заключителната пресконференция на 15-ата сесия на Междуправителстветана българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Преди това Герасимов е имал и среща с българския премиер Бойко Борисов. "Хъбът, който се строи - ние действително детайлно обсъждахме този въпрос. Заинтересоваността и от двете страни беше потвърдена", каза Герасимов.По думите му обаче, за да бъде реализиран този проект, са необходими редица съгласувателни документи от Европейската комисия. "Без тях по-нататъшното придвижване на този проект ще бъде трудно. При получаване на съответните документи ние достатъчно ефективно ще сътрудничим по това направление", подчерта зам.-министър Герасимов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 8
юрист
преди 6 години
газ става неконкурентноспособна 2. Гърция е в ЕС и ако газпром иска гаранции от България, то същите гаранции трябва да ги поиска и от гърция 3. Гърция също Е ДЛЪЖНА да спазва третия енергиен пакет на ЕС. Така, че- за сега газпром просто разпространява общи и неангажиращи новини с цел активизирането САМО на България и с цел увеличаване на натиска над нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
юрист
преди 6 години
...работи се по въпроса за излизането на втората линия по сухопътната част на входната точка за европейските страни, каза Новак.... Хахаха:) Я дайте да видим точните обозначения на проекта ви- дали 2рата тръба на турския паток ще излиза в турска акватория, или ще преминава САМО през открито море и след това ще влиза ДИРЕКТНО в българската акватория:) Турския паток минава над 90% по трасето на южния паток и ако русия иска да участва в българския газов хъб Балкан, то няма да има как да заобиколи България:) Също така- достигането на 2рата тръба до турскогръцката граница = по-висока цена за руския природен газ. Газпром вече не е монополист на ЕС газов пазар- ерго- ИМА ОГРОМНО ЗНАЧЕНИЕ, дали нейният газ е на конкурентноспособна цена за ЕС газов пазар или не, защото иначе в ЕС нпма да се купува руски природен газ:) Т.е.- И ДА ИСКА , ГАЗПРОМ НЕ МОЖЕ ДА НИ ЗАОБИКОЛИ, защото : 1. турски поток до турскогръцката граница = по-висока цена на руския газ за ЕС, а това значи и че цената на руския
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още