IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът се доближава до цена от 50 долара за барел

Опасенията за търсенето на петрол и липсата на конкретно решение на ОПЕК+ натежават над стойностите на суровината

09:25 | 10.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижиха в азиатската сесия заради подновените опасения за въздействието на избухването на коронавируса върху глобалната икономика.

Цените на петрола вероятно ще се установят на още по-ниски стойности, тъй като опасенията за търсенето могат да продължат да натежават, твърдят анализатори на AxiCorp.

Фючърсите на американския суров петрол (WTI) и Брент с доставка за следващия месец поевтиняват с 1% до нива от 49,86 за барел WTI и 53,98 долара за барел Брент. 

За натиска върху цените допринася и фактът, че извънредната среща на ОПЕК+ вероятно няма да  вземе конкретно решение за по-нататъшни съкращения на добива за справяне с ниското търсене заради коронавируса. Министрите от групата и техните съюзници едва ли ще проведат предсрочно заседание през този месец, докато планираната среща през март ще се състои, каза пред РИА Новости министърът на енергетиката на Азербайджан Първиз Шахбазов. Русия се съпротивлява на усилията на Саудитска Арабия за намаляване на производството, след като технологичните експерти от ОПЕК + препоръчаха допълнително намаляване със 600 000 барела на ден до юни.

Цените на суровия петрол се сринаха, след като вирусът предизвика хаос и притеснения  за икономиката на най-големия вносител на петрол в света, докато китайските рафинерии намаляват количеството, което преработват, с около 15%. Цените могат да се окажат под допълнителен натиск, ако преговорите, насочени към прекратяване на конфликта в Либия, където блокадата на пристанищата изтласка производството до най-ниското ниво от 2011 г., доведат до възстановяване на производството, коментира Bloomberg.

Ако ОПЕК не успее да постигне споразумение за намаляване на доставките, може да има допълнителен спад на цените, казва в бележка до клиентите Стивън Инес, пазарен стратег за азиатско-тихоокеанския регион от AxiCorp. Спад в американската сондажна активност ще бъде необходим, за да се постигне достатъчно намаляване на световните доставки на нефт, добавя още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още